Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predstave čoveka

Prateći program izložbe, Predstave čoveka. Remek dela srpskog modernizma iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog,
15. mart – 4. maj 2017. Autor izložbe: dr Ana Milošević Kustos izložbe: Jasmina Jakšić Subić.


 


U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u toku je izložba Predstave čoveka. Remek dela srpskog modernizma iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Autor postavke koja se prema izboru tema, slikarskih tehnika, vremenu nastanka i pre svega zastupljenim autorima nadovezuje na dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, je istoričarka umetnosti dr Ana Milošević. Izložba Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci predstavlja izbor portreta, aktova, figura i kompozicija, radova srpskih i jugoslovenskih umetnika među kojima su Paja Jovanović, Leon Koen, Marko Murat, Milan Milovanović, Natalija Cvetković, Beta Vukanović, Zora Petrović, Petar Dobrović, Milan Konjović, Jovan Bijelić, Sava Šumanović i drugi. Koncept postavke bavi se predstavom čoveka koja se vekovima nalazila na vrhu hijerarhije slikarskih tema. Izložba će trajati do 4. maja, a u okviru pratećeg programa biće održano autorsko tumačenje postavke.



Program:

Subota, 1. april

11 – 13 sati, Dečja radionica: Aprililili: vreme je za šalu

Četvrtak, 13. april

17 sati, Kreativna radionica: Uskršnje radosti

Četvrtak, 20. april

19 sati, Predavanje: Portret: Kosta Strajnić 

Jasmina Jakšić Subić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog


Među delima iz kolekcije Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci nalazi se i Portret Koste Strajnića (1935), delo Milana Konjovića. O jednom od naznačajnijih dubrovačkih istoričara umetnosti i njegovim različitim angažmanima, kao i vezama sa umetnicima iz kolekcije Pavla Beljanskog govoriće kustos Jasmina Jakšić Subić.


Subota, 22. april

11-13 sati, Dečja radionica: Odelo (ne) čini čoveka

Četvrtak, 27. april

19 sati, Predavanje: Stevan Aleksić i Marko Murat

u gostima u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog


Među izabranim delima iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci nalaze se i dela dvojice umetnika, koji su uticali na razvoj nacionalnog slikarstva prve polovine HH veka: Stevana Aleksića i Marka Murata. Murat i Aleksić bili su u različitim periodima fokus dugogodišnjeg istraživačkog rada dr Jasne Jovanov, koja će održati predavanje o njihovom značaju u okviru nacionalnog umetničkog korpusa.


Subota, 29. april

11–13 sati, Dečja radionica: U mom svetu


 


 



 


Datum objavljivanja: 29.03.2017.