Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predstava žene

U okviru manifestacije "Noć muzeja" koja se organizuje i u Zrenjaninu kroz povezivanje kulturnih dešavanja u gradovima širom Srbije Savremena galerija UK Ečka - Zrenjanin pridružiće se izložbom , "Slika žene iz fonda Savremene galerije UK Ečka-Zrenjanin". Subota 16. maj od 18 časova.


 


Povod za izlaganje predstava žene iz fonda Savremene galerije UK Ečka-Zrenjanin jeste akcija pokrenuta krajem 2008.godine da se u bronzi izlije skulptura "Prelja" od Ljubice Tapavički. Želja inicijatora ove akcije, Savremene galerije, u čijem fondu se nalazi gipsani model za ovu skulpturu je da se ona postavi u otvorenom prostoru i na taj način podigne spomenik vrednoj, marljivoj, staloženoj, lepoj banatskoj ženi.



Izložba pokušava da pruži uvid u jedan mali deo zbirke koji se bavi glorifikacijom žene. Raznovrsnošću motiva (portret, grupni portret, autoportret i akt) učinjen je pokušaj da se prikažu različiti pogledi u čijem centru interesovanja je žena. Nažalost, nemoguće je hronološki ispratiti razvoj ovih motiva u zbirci Savremene galerije. Razlog tome je specifična politika bogaćenja fonda, i delimično slaba zastupljenost ovih motiva u stvaralaštvu umetnika u periodu koji pokriva zbirka, od 1945. godine do danas uslovljena uticajima svetske umetnosti gde sredinom XX veka nestaje motiv iz slike.



Na izložbi će biti predstavljeni radovi Milenka Šerbana, Nedeljka Gvozdenovića, Stojana Aralice, Vase Pomorišac, Mladena Srbinovića, Dragutina Cigarčića, Lazara Vozarevića,...

 



    Dodatni sadržaj



                 žena okom kamere



U Noći muzeja predviđeno je da se posetioci pozovu da ponesu svoje fotoaparate i oprobaju se u fotografisanju izloženih radova i žena posetilaca Savremene galerije u Noći muzeja. Kasnije u toku Noći bi na posebnom zidu projektovali fotografije koje su posetioci slikali u prvom delu Noći muzeja. Prva projekcija bi išla u 20.00h i trajala do početka druge u 22.00h .



                 škola crtanja i vajanja portreta



U periodu od 18-20.00h akademski slikar Nataša Živkov-Stojkov, nastavnik likovnog u OŠ“ ".J.Zmaj" u Zrenjaninu i OŠ "Jovan Dučić" u Kleku održaće javni čas crtanja i vajanja na temu portreta gde su pozvana sva deca voljna da se kreativno izraze i oprobaju u različitim likovnim tehnikama. Materijal za rad će obezbediti Savremena galerija. Dečiji radovi će biti izloženi u prijemnom delu Savremene galerije u toku trajanja izložbe Slika žene iz fonda Savremene galerije UK Ečka-Zrenjanin od 16.maja do 03.juna 2009.godine.



Datum objavljivanja: 11.05.2009.