Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predraga Damjanović: Lost landscape

Izložba „Lost landscape“ umetnika Predraga Damjanovića biće otvorena u subotu,26. marta sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugomspratu tržnog centra Galerija.

 



 


Na novoj izložbi Predraga Damjanovića biće izloženi slike, crteži i instalacije iz nekoliko umetnikovih ranijih stvaralačkih faza koje obuhvataju period od 2012. do 2022. godine.

Izložbu „Lost landscape“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 6. aprila 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz je slobodan.



 

O radu

Kroz celokupno stvaralaštvo PredragaDamjanovića prisutno je izuzetno interesovanje za film I njegovu estetiku čijunarativnost I likovnost vešto transponuje u slikarski medij. Fokusiranjem nastvaralaštvo Dejvida Linča koje je ispunjeno oprečnostima u predstavljanjumotiva koji imaju raspon od nevinih I idiličnih odnosa I života do ekstremnognasilja, opscenosti I potpune amoralnosti autor se zadržava na motivu koji Linčizdvaja I imenuje- izgubljeni pejzaž (Rodli).

“Ovaj motiv je bio okidač kako bih evocirao snoliku, nedefinisanupredstavu koja postoji u sećanju, ali je nemoguće objasniti. To je nešto zauvekizgubljeno, idealno mesto sreće i bezbrižnosti, koje je nemoguće da se lociraili opiše ali predstavlja ultimativni objekat žudnje“. Predrag Damjanović (iz teksta kataloga).

Kroz rad autor ispituje odnos nesvesnog i stvarnog, fantaziju pojedincai njeno transponovaje na realnost.“ U ovom kontekstu, možda jeporuka mantričke fraze Visiolux upravo najdublje jezgro fantazije, Stvar,nedokučivi objekat želje oko koje gravitira celokupno naše biće, glavnipokretački mehanizam kreativnog procesa“.



O umetniku

Rođen 30.10.1975. godine. Završio osnovne ipost-diplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistirao2010.godine. Trenutno student doktorskih umetničkih studija na istom fakultetu.U završnoj fazi izrade doktorskog rada pod nazivom: Prizori ideološkogćorsokaka - umetnost u kontekstu ideologije, jezika i strukture želje. Od 2011.član ULUS-a sa statusom samostalnog umetnika.



 


 


Datum objavljivanja: 23.03.2022.