Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predrag Kešelj: Tačke u prostoru

Izložba radova autora Predraga Kešelja pod nazivom, "Tačke u prostoru" u Galeriji FLU od 29. 11. 2021. do 16. 12. 2021. godine. U ponedeljak 29. 11. 2021. godine, umetnik Predrag Kešelj biće u Galeriji FLU od 19 do 21č.

 


TAČKE U PROSTORU





Izložba skulptura i printova Tačke u prostoru umetnika Predraga Kešelja promišlja načine organizovanja prostora-ambijenta, kako u smislu određivanja forme i materijala od koga se ambijent stvara, tako i u smislu njegovog umetničkog predstavljanja kao (lične) unutrašnje potrebe i sposobnosti zamišljanja prostora.



Uz pomoć printova 3D modela na kojima je prikazao svoje nemoguće, moguće i delimično izvedene projekte, umetnik omogućava posmatraču da imaginarno uđe, kreće se i prebiva u unutrašnjim prostorima njegovih (za)misli. Iako je u početku digitalno 3D modelovanje bilo pomoćno sredstvo artističkog procesa, ono vremenom u stvaralaštvu Predraga Kešelja u nekim radovima zadobija umetničku autonomiju – 3D modeli kao matematičke reprezentacije su kolekcije podataka o pozicijama tačaka u prostoru, koje računar pomoću softvera interpretira u virtuelni objekat koji prikazuje na monitoru, što primenom kompjuterskog procesa dalje obrade podataka (renderovanja) kao rezultat daje fotografiju 3D modela u digitalnom formatu.



Serijom skulptura manjeg formata, umetnik Predrag Kešelj prikazuje svoje fantazije o zamišljenim građevinama i objektima, arhitektonskim, građevniskim i konstruktivnim elementima. Izvedene u metalu, one postaju skice-modeli za ambijentalne prostore većih dimenzija.



Projekat Liftovi – fragment modularne strukture i print 3D modela  – evocira predstave prostora-ambijenta koji prožimaju digitalno i analogno, virtuleno i realno, tehnološko i organsko...



U pojedinim prostorno-ambijentalnim motivima mogu se prepoznati forme spirale (Zgrada sa vratima; Pogrešan sprat), čvora (Auto-put), prepleta (Kocka; Kristalizacija¸Odvodi), meandra (Soba hodnik soba), mandale (Kapsula) i lavirinta (Šuma; Vrata; Knosos), tako da ih umetnik kreira na mreži koja ukršta mogućnosti raznovrsnih kretanja i mirovanja, i podstiče aktivnu telesnu percepciju, spoznaju i doživljaj. Mreža u kojoj je svaki put povezan sa svim drugim putevima, u kojoj nema centra i periferije, i u kojoj ne postoji samo jedan ulaz i samo jedan izlaz, jer su oni virtuelno beskrajani i nikad tačno određeni. U umetnikovoj mašti mreža predstavlja beskonačno koje je u neprestanom nastajanju (spirala), kao i beskonačno koje je u stalnom povratku (čvor, preplet, meandar, mandala, lavirint).



Može se reći da realno i virtuelno izvedeni ambijenti asociraju na utopijske prostore nekog idealnog grada, koji su „najbolji mogući“ i koji (za sada) egzistiraju u umetnikovoj imaginaciji i njegovoj likovnoj interpretaciji. Slično Tomasu Moru, koji je pisao Utopiju o najboljem uređenju države i o novom ostrvu Utopija, u doba nestanka feudalizma i nastanaka prvobitne akumulacije kapitala, tako i Predrag Kešelj likovno promišlja svoje utopijske prostore/ambijente u vreme transformacije globalnog kapitalizma u transhumanizam, koji teži da poništi sve ono što je do sada bilo prirodno i humano...







Olivera Erić


 


Pregrag Kešelj



- Rođen u Novom Sadu 1980.

- 2008. diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek vajarski, u klasi profesora Mrđana Bajića.

- 2009. završio kurs Trodimenzionalni sistemi u klasi profesora Mrđana Bajića.

- 2015. Doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti pod mentorstvom docenta Radoša Antonijevića

- 2019. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao samostalni stručnotehnički saradnik



- Grupne izložbe:

2002. izložba nagrađenih radova studenata FLU, galerija FLU, Beograd

2003- 2007.-izložbe crteža i male plastike, galerija Doma omladine, Beograd

2005. izložba nagrađenih radova studenata FLU, galerija FLU, Beograd

2006. izložba nagrađenih radova studenata FLU, galerija FLU, Beograd

2006. izložba nagrađenih radova, opština Savski venac, Beograd

2007. „Progresivne nade“ ulica Cara Lazara, Beograd

2009. izložba novih članova ULUS-a, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

2009. izložba skulptura u okviru BELEF-a, Knez Mihailova ulica, Beograd

2010. „ Hibridni objekat“ , Muzej premoderne umetnosti, Spodnji Hotič, Slovenija

2010. izložba studenata doktorskih umetničkih studija stipendista fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, „Graf  1“, Beograd

2010. „Hibridni objekat“, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

2011. „Studio romance“ - (H.O. 3), galerija La Vitrine, Pariz

2012. „Otkup 2012“, Legat Bate Mihailovića, Pančevo

2012. XI međunarodni bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac

2013. IV međunarodni skup vajara, Kreativni centar za kamen Ripanj, Beograd

2021. „Vajari/ke Srbije“ ULUS, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd



- Samostalne izložbe:

2009. „Druga smotra ljubavnih kolebanja“ u saradnji sa aleksandrom Stojaković, galerija Doma omladine, Beograd

2015. „Projekat kapsula“ Mikser House, Beograd

2021. „Tačke u prostoru“ galerija FLU, Beograd



-Nagrade:

2002. nagrada „Kuzmanović“ za portret

2005. nagrada FLU, za skulpturu u kamenu

2006. nagrada SO Savski venac, za skulpturu u materijalu

2021. nagrada Vajari/ke Srbije


 


Datum objavljivanja: 29.11.2021.