Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predrag Damnjanović: Shark Tales

Otvaranje izložbe doktorskog umetničkog projekta Shark Tales – priče iz ideološkog ćorsokaka autora Predraga Damjanovića koje se održava u Galeriji FLU Knez Mihailova 53, Beograd, 5. maja 2021. godine, u 19č. Izložba će trajati do 14. maja 2021. godine.


 


Damjanović Predrag je rođen 30.10.1975. godine. Završio osnovne i post-diplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistirao 2010.godine. Trenutno student doktorskih umetnčkih studija na istom fakultetu. Od 2011. član ULUS-a sa statusom samostalnog umetnika.

 

 

Odabrane samostalne izložbe

2019 Shark Tales, Kulturni centar Konstepidemin, Geteborg, Švedska

2015 Black Box, Galerija KC Grad, Beograd, Srbija

2015 Black Box, Galerija Remont, Beograd, Srbija

2012 Death Proof, Galerija O3one, Beograd, Srbija

2011 Pandora`s box was blue, Galerija doma omladine Beograda, Srbija

2010 Circo Apocaliptico, Galerija FLU, Beograd, Srbija

2010 Circo Apocaliptico, Gallery Magacin, Beograd, Srbija

2010 Circo Apocaliptico, Galerija doma omladine Beograda, Srbija

2010 Circo Apocaliptico, Galerija Blok, Beograd, Srbija

2007 Visiolux, Galerija doma omladine Beograda, Srbija

 

Odabrane grupne izložbe

2017 Pop up, Galerija Štab, Beograd, Srbija

2017 Back to now, Galerija U10, Beograd, Srbija

2014 Laureati nagrade Veličković, Galerija Haos Beograd, Srbija

2013 Facing Belgrade, Gallery Luis Leu, Karlsrue, Nemačka

2013 Prosthetic Bodies, Galerija Progres, Beograd, Srbija

2013 Civilization and its discontents, Galerija O3one, Beograd, Srbija

2013 From-To, Galerija Magacin, Beograd, Srbija

2010 Local line 3, Muzej moderne umetnosti, Sent Etjen, Francuska

2010 Baustelle, projekat Kunst transit, Karlsrue, Nemačka

2010 Young Apes (conquering the city), Francuski kulturni centar, Beograd, Srbija

2009 Ny Serbsk Kunst, Kulturni centar Vanlose Kulturhus, Kopenhagen, Danska

2007 Remake of real, remake of simulated, Galrija Kontext, Beograd, Srbija

2007 Mixed worlds, Kulturni centar Tampere, Finska

2007 Re:animation, new Serbian video Art, 12th International Media Biennial WRO 07, Vroclav, Poljska

2006 Selekcija srpskih video radova Made in Serbia i internacionalni program Videomedeja 2006, Videomedeja,  Internacionalni video festival, Muzej Vojvodine, Novi Sad, Srbija





Nagrade

 2013 Prva nagrada za crtež iz fonda Akademik Vladimir Veličković

2004 Nagrada za slikarstvo iz fonda Magistar Miodrag Janjušević, akademski slikar

2004 Nagrada Perspektive, Jugoslovenska galerija umetničkih dela







SHARK TALES – priče iz ideološkog ćorsokaka



    Koja je efikasna pozicija savremenog subjekta danas, da produktivno, konstruktivno, kritički reflektuje svoju poziciju iz ideoliškog okvira u kome živi, punom inkozistencije,kontradiktornosti i paradoksa? Kako neko može da deluje u oviru svog društvenog prostora, ako uzmemo u obzir premisu, da je naša psihološki predodređena, konstitucionalna neprilika da stvaramo ideologije koje imaju imanentnu tendenciju ka samouništenju?



    Zaokupljen socijalnim problemima današnjice postavljam pitanje: u kojoj meri današnje ideologije i diskursi moći oblikuju našu realnost tako da ideološki koncepti izgledaju tako prirodni, logični i poželjni za nas?

    Moj projekat se sastoji iz serije radova koji na vizuelan način problematizuju “nevidljive sile” koje konstruišu naš doživljaj sveta. Bilo da su u igri misterizni načini na koji funkcioniše današnja preovlađujuća cinična ideologija, neophodna fantazija prema realnom ili medijske simulacije, vođen sam pitanjima:

    U kojoj meri je moguće istupanje iz utvrđenih ideoloških okvira, odnosno, u kolikoj meri je moguća lična autonomija kao efikasna kritička tačka?

    Praktikujući “staru, napola zaboravljenu umetnost ideološke kritike”, filozof i psihoanalitičar Slavoj Žižek, u jednom od svojih predavanja iznosi tezu u kojoj definiše način na koji funkcionišu ideologije danas. U globalnim razmerama, živimo u dobu post-političkog, post-ideološkog konsenzusa baziranog na prihvatanju kapitalističkog tržišta i liberalnog državnog uređenja kao organizacioni temelj društva. Zapadni preovlađujući neo-liberalizam funkcioniše sve više kao ideologija, sprovodeći logiku tržišta deluje kroz obrazovne institucije i sve veću privatizaciju javnog domena. Ovakva cinična ideologija funkcioniše na osoben i gotovo misteriozan način; neko može biti kritičan, potpuno svestan ideološkog cinizma, ali na praktičnom nivou, on deluje i sprovodi kao da veruje u ideološke postavke. Iluzija nije u našem, razumnom, racionalnom prihvatanju stvarnosti, iluzija leži u sferi uverenja i delovanja (u osnovi ideje je Marksov fetišizam robe).  Ako je prethodna kritička teza glasila “They don’t know what they are doing, but they still doing it” (Marksov kapital tom 1), nova teza bi glasila “They know exactly what they are doing, but they still nonetheless doing it”. Ako posmatramo gledajući kroz ovako pesimističnu prizmu, ključno je pitanje, gde je pozicija delotvorne kritike? Gde se nalazi mogućnost promene ako u današnjoj „ciničnoj ideologiji“teško prepoznajemo njeno ideološko lice? Kako da prepoznamo jedan novi vid kreativnosti koji u novom duhu problematizuje cirkularnost kontinentalne filozofske tradicije: da li je moguće istupiti iz cirkularne pozicije društvene kritike, ako je kritički diskurs koji procenjuje strukturu unapred predodređen kritičkim parametrima (bazičnim pretpostavkama) te iste strukture?

    Moj rad se sastoji iz serije crteža, instalacija, interdisciplinarnih radova, koji na ironičan, kritičan i groteskni način predstavljaju savremene društvene fenomene. Inspirisani su predstavama i vizuelnim citatima koje pronalazim u svremenim medijima – internetu, filmovima, časopisima, društvenim mrežama.

    Radovi su deo su projekta pod nazivom “SHARK TALES”, koji sam započeo za vreme rezidencijalnog boravka u umetničkoj instituciji “Konstepidemin”, Geteborg, Švedska u Aprilu I Maju 2019. kao stipendista saradnje nezavisne umetničke organizacije “Centar 424” https://belgradeartistinresidence.wordpress.com iz Beograda I umetničke institucije “Konstepidemin”- https://konstepidemin.se


 



Datum objavljivanja: 29.04.2021.