Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predrag Damnjanović: Shark Tales

Prodajna galerija Beograd u okviru virtulne izložbe, predstavlja Predraga Damjanovića i izložbu crteža pod nazivom "Shark Tales", od 1. do 31. avgusta, 2018. godine. http://vi.galerijabeograd.org/

 



 


Slikarstvo Predraga Damjanovića predstavlja svojevrsni izazov i bunt protiv ustaljenog načina razmišljanja i poimanja estetike u savremenom trenutku. Njegva poetika proističe iz svakodnevnog života, pre svega iz prizora nasilja koje srećemo na stranicama dnevne štampe i na televizijskom ekranu. Intenzivne emocije prikazanih likova reflektuju se kako na licu tako i u gestu. Crteže iz ove serije karakteriše stripovski manir. Predstavljeni su heroji/antiheroji, simulacije intenzivnih duševnih stanja, buka, bes, tenzija, patnja, otuđenost i nesigurnost. Jaki i efektni crteži nose u sebi košmarna stanja proizašla iz mračne strane naše ljudskosti i mašte, veoma su uznemirujući, a inspirisani su pojedinim aspektima popularne kulture.  Vrstan crtač, Predrag Damjanović prepoznatljiv je po originalnosti, umetničkom rukopisu i živoj imaginaciji.



U okviru izložbe možete da pročitate šta su o stvaralaštvu Predraga Damjanovića rekli: Marija Radoš, Vladana Kosić, Slavica Obradinović, Mihael Milunović, Lorand Hegyi.



Tu je i video rad gde Predrag Damjanović radi zidni crtež. Njegovi crteži manjeg formata su uvek u vezi sa zidnim, monumentalnim crtežima tako da  je veza sa tim procesom (crtanja po zidu) adekvatna.







Predrag Damjanović (Beograd, 1975) završio je postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine na odseku slikarstvo. Terneutno na doktorskim studijama na istom fakultetu. Član je ULUS-a. u statusu samostalnog umetnika. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade za crtež Fonda Vladimira Veličkovića za 2014. godinu. Nradovi Predraga Damjanovića nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Trenutno živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 01.08.2018.