Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predrag Damjanović: Izgubljeni pejzaž

U galeriji "U Podrumu" u četvrtak 25. oktobra u 20.30h otvara se samostalna izložba slika Predraga Damjanovića pod nazivom "Izgubljeni pejzaž", kojom se nastavlja saradnja sa ustanovom kulture - "Prodajnom galerijom Beograd".


 


Publika će u galeriji „U Podrumu“ moći da vidi radove Predraga Damjanovića u tehnici  ulja na platnu, pastela i akvarela. Zajednička nit ovih radova proističe iz autorove hrabrosti i osvešćenosti. Poetika slika tematski je određena prizorima nasilja koji su preuzeti iz sekvenci filmova zapadnoevropske i američke savremene produkcije. Uznemirujuće situacije  koje podstiču na razmišljanje su u likovnom smislu dinamične, crtež je narativan, kolorit intenzivan, a pastel izblurovan. Slike Predraga Damjanovića su ekspresivne, ostavljaju snažan utisak na posmatrača i pokreću na razmišljanje.

 



Predrag Damjanović rođen je u Beogradu 1975. godine. Postdiplomske studije završio je na Likovnoj akademiji u Beogradu na odseku za slikarstvo 2010. godine. Član je ULUS-a. Izlagao je na mnogobrojnim izložbama kako samostalno tako i grupno u zemlji i inostranstu.





"Predrag Damjanović snažnim crtežom ali  i punim i intenzivnmm koloritom slikarskih radova dočarava sve aspekte ljudske psihe povezujući ih sa opštom anksioznošću savremenog sveta. Koncept Damjanovićevog rada je produkt umetnikovog stava, a ne puka reprodukcija viđenih informacija iz različitih medijskih sadržaja. Deformacijom agresivno plasiranog vizuelnog na slikama, kroz likovnost, umetnik dopire do visokih estetskih (antiestetskih) kvaliteta."



(Slavica Obradinović, istoričar  umetnosti)



Datum objavljivanja: 17.10.2012.