Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pre(d)napregnuta armatura

Maja Đurović otvara samostalnu izložbu grafika pod nazivom "Pre(d)napregnuta armatura", 17. juna u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba traje do 29. juna.

 


Mlada umetnica Maja Đurović predstavlja seriju grafika urbanih pejzaža, tačnije pejzaža saobraćajnica. Ove saobraćajne petlje, sastavljene od betonskih blokova, koje umetnicu u svojoj monumentalnosti podsećaju na praistorijske dolmene, jesu ponekad skriveni delovi grada koji se nalaze ispod prepoznatljivih i korisnih površina. Oni ne zauzimaju mesta na turističkim prospektima, jer se oko ili ispod njih obično dešava jedna drugačija društvena realnost.


 

Umetnica u svojim grafikama istražuje ove robusne elemente, betonske stubove i svodove, kao i bilo koji drugi pejzaž, koji svojim ritmom i odnosom masa može da pokrene inspiraciju i vizuelni doživljaj. Graditeljstvo, pre(d)napregnuta armatura obezbeđuje postojanost određenih zdanja, ona simbolizuje snagu i izdržljivost jedne građe, arhitektonske, društvene, lične...



Maja Đurović je rođena 1977. godine u Beogradu. Apsolventkinja je Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda - odsek grafika, u klasi prof. Biljane Vuković. Izlagala je svoje grafike na većem broju kolektivnih izložbi i grafičkih kolonija u Srbiji. Ove godine je izlagala u Grafičkom kolektivu Beograda i u Galeriji Galerija 107 iz Zemuna. U Galeriji DOB je izlagala kolektivno na 36. i 37. izložbi crteža i skulptura malog formata, studenata FLU iz Beograda.


 


Datum objavljivanja: 17.06.2008.