Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predgovor o levim pozicijama

Na prvim prezentacijama rezultata projekta, u sredu i četvrtak od 18 - 21h u Kulturnom centru Rex, govoriće se u otvorenom i publici prilagodljivom setingu o stečenim iskustvima intervjuer/ki i njihovom pogledu na taj istorijski period.


 


(PREDGOVOR) O ISTORIJI LEVIH POZICIJA I POZICIONIRANJA U SRBIJI U PRVOJ DECENIJI XXI VEKA


Tokom prvih nekoliko meseci 2017. godine u okviru Do(Govornih) programa KC Rex, obavljeno je aktivističko istraživanje koje se bavilo sećanjem aktivistkinja i aktivista na profilisanje i interakciju različitih ideoloških i aktivističkih pozicija tokom „produženih dvehiljaditih" tj. u okvirnom periodu od 1999. do 2012. godine. Radni naslov projekta bio je "Leve ideološke propozicije i pozicioniranja na aktivističkoj sceni Srbije tokom prve decenije XXI veka".


Projekat je zasnovan na ideji da je važno zabeležiti mišljenja i sećanja aktivista u odnosu na stanje i razvoj levičarskog aktivizma, kao i leve teorije i političke prakse u suočavanju sa neoliberalnom hegemonijom prve decenije XXI veka.


Razgovori se snimani audio putem a intervjue su obavili Anica Stojanović, Bojana Tamindžija, Milan Lukić, Iskra Krstić i Nebojša Milikić. Na osnovu jednog broja okvirnih pitanja, razgovori su se odvijali onako kako su intervjuerke/i i intervjuisane/i odlučili i mislili da treba.


Na prvim prezentacijama rezultata projekta, u sredu i četvrtak od 18 - 21h u Kulturnom centru Rex, govoriće se u otvorenom i publici prilagodljivom setingu o stečenim iskustvima intervjuer/ki i njihovom pogledu na taj istorijski period.


Razgovaraćemo o tome kakav su govor i kakva istorizacija levih politika i praksi danas uopšte mogući, u situaciji kada svaka reč i rečenica o „levici" ima nametnutu obavezu da uključi protokolarni kritički osvrt na realne ili fiktivne probleme socijalističkih država, pokreta i društava 20. veka, da u beskraj bilo poriče bilo skrušeno nosi stigmu totalitarizma, i bori se za minimalno racionalni pogled na svet unutar iracionalno koncipiranih koordinata buržoaske javne sfere. Hegemonija tzv. neoliberalnog kapitalizma (za koji je opravdano rečeno da nije ni nov ni liberalan), koja sistematski potiskuje i progoni promišljanje bilo kakvih alternativa ekonomskom i političkom sistemu, već nekoliko decenija uspešno sprečava i sistematsku i ozbiljnu kritičku diskusiju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tj. perspektivi društava u kojima živimo. Tim pre je zanimljivo čuti kako se u sećanjima samih aktivista i aktivistkinja posmatra i objašnjava ovaj period i njihovo (s)nalaženje unutar datog hegemonog okvira; i to u situaciji kada je najveći deo ekonomskih, političkih, naučnih i kulturnih znanja i aparatura istorijske leve misli, nastalih na temeljima i ishodima borbe radničkog pokreta, praktično odbačen ili progutan višedecenijskom ofanzivom kolonijalnih sila ali i svojevrsnim unutrašnjim slomom ili prevratom. Takav prevrat doveo je do trenutno naizgled moćne ali neizbežno privremene okupacije najučinkovitijih političkih i kulturnih resursa, uključujući jezik i govor društvene emancipacije.


Istraživanje je bilo koncipirano tako da omogući uvid u objektivne situacije i pozicije levičarske politike, kao i u subjektivna, teorijski različito koncipirana tumačenja, sa svim prednostima i manama izabranog metoda kazivanja i beleženja usmene istorije. U očekivanju upoznavanja publike sa glasovima i nesuglasicama različitih pogleda i shvatanja naše najneposrednije političke istorije, otkrivamo odgovor jednog od ispitanika na pitanje ko je i šta je levica u Srbiji danas: „Tih nekoliko desetina ljudi koji se neprekidno raspravljaju o tome šta je uopšte levica i šta bi trebalo raditi, eto, to je levica, i istorijska i aktuelna..."

Prezentacija će se odvijati kroz razgovor sa učesnicama i učesnicima istraživanja uz omogućavanje uvida u neke od snimljenih intervjua. Zainteresovani akteri i akterke dešavanja tokom (produžene) prve decenije koji nisu obuhvaćeni dosadašnjim istraživanjem moći će da budu intervjuisani i na licu mesta.


Ilustracija je uzeta sa stranice: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/fuada-stankovic-dilema-kapitalizam-ili-socijalizam-nema-smisla_548832.html


 



Datum objavljivanja: 23.05.2017.