Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predeli figure Milice Salaški

U Galeriji FLU, Knez Mihajlova 53, u ponedeljak, 12. oktobra u 19. časova otvara se magistarska izložba slika autorke Milice Salaški, pod nazivom, "Predeli figure".


 


"Predeli figure"



Predstava figure treba da poseduje objektivnu vrednost, te, usled toga, beležim i prikazujem ono što vidim oko sebe, a istovremeno ostavljam prostora da se slika shvati kao lični stav ili interpretacija događaja. Izbor ove teme (predeli) pruža široko polje delovanja u odnosima boje, figura i forme – u okviru slike kojoj omogućuje tematsku raspričanost. Manipulišući dokumentarnom fotografijom, beležeći dogadjaje iz svakodnevnog života, koristim konkretne situacije koje je aparat zabeležio i likovnim sredstvima ih prenosim na platno.

Predeli su inspirisani i filmskim kadrovima, knjigama i ostalim popularnim medijima s ciljem da se kroz klasični medij slike, prikaže osećaj izopštenosti i otuđenosti savremenog života.

Predeli figure predstavljaju, dakle, predele realnosti. Atmosfera betonskog sivila, tamnih tonova, odaju subjektivni osećaj praznine. Oni prikazuju polje slike kojim se figura (čoveka) kreće ili statira, u svakom slučaju učestvuje u predstavi – čineći jedan homogeni poredak.

Ispunjenost slike predstavama figure ili žanr-scenama treba da opiše istovremeno i osećaj (psihološke) praznine samih subjekata slike. Uzimajući u obzir mogućnost da se slike mogu doživeti i kao socijalno angažovane, ostavljam prostora da se pojave i kao periferni (lični) ali ne zato manje značajni predeli.



Milica Salaški


 



Datum objavljivanja: 12.10.2009.