Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje Vesne Gerić

Vesna Gerić predavanje Položaj žene u marokanskom društvu u XXI veku kroz prizmu mlade generacije na Univerzitetu Al Akhawayn u Maroku. Petak 20. decembar 12h Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Kino sala u okviru izložbe: "Skok i zaron"

 



 


Kustoskinja: Sanja Kojić Mladenov,  Koordinatorka programa: Tijana Filipov Mezei


Vesna Gerić, učesnica izložbe SKOK I ZARON_IDENTITET UMETNICA U (NOVO)MEDIJSKOJ PRAKSI, predstaviće svoje iskustvo rada kao profesorke na Univerzitetu al Akhawayn u Maroku i radove studenata i studentkinja sa fokusom na analizi položaja žena u marokanskom društvu danas.



 



„Mada su se zakoni o položaju žene u marokanskom društvu promenili u poslednjih nekoliko godina, stotinama godina ukorenjeni stereotipi još uvek preovlađuju, naročito u krajevima Maroka sa većinskim Berberskim stanovništvom, na jugu zemlje. Počev od sklapanja brakova, glasa žene danas u društvu, imovinskih nepisanih pravila na štetu žene, silovanja, zlostavljanja u porodici i van nje (fizičko, seksualno, verbalno), do položaja manjina (homoseksualaca, lezbejki, trans-seksualaca). Žene su ućutkivane, lišene prava i snose svu odgovornost za zlostavljanje.



Kroz prizmu studenata i studentkinja na univerzitetu ilustrovane su neke od ovih problema, i od strane mladića i od strane devojaka. Mada su studentkinje obrazovane, vrlo slobodnih pogleda na svet i društvo, spremne da diskutuju o problemima sa kojima su suočene i za promene ustoličenih stereotipa, van okvira kampusa imaju malo prava i osećaju se bespomoćnim.” (Vesna Gerić)


 



Datum objavljivanja: 18.12.2019.