Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje u susret praznicima

Predavanje u susret praznicima, Muzej Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21.
15-17 decembra 2016. U četvrtak, 15. decembra u Muzeju Vuka i Dositeja biće održano predavanje VUKOV SRPSKI RJEČNIK.


 


Gostujući predavači prof. dr Boško Suvajdžić i dr Nataša Stanković - Šošo, sa Filološkog fakulteta u Beogradu govoriće u 18 časova o značaju ovog kapitalnog izdanja za formiranje srpskog književnog jezika. O pregnućima Vuka Karadžića i okolnostima nastanka prvog izdanja Rječnika, pre gotovo dvesta godina, zainteresovani posetioci moći će da saznaju od  profesora Narodne književnosti i predsednika UO Vukove zadužbine dr Boška Suvajžića. Iste večeri će dr Nataša Stanković - Šošo govoriti o drugom izdanju Srpskog rječnika iz 1852. godine, predstavljajući njegov sveobuhvatni sadržaj i vrednosti koje i danas baštinimo.  Ulaz na predavanje je slobodan.



U subotu 17. decembra Narodni muzej organizuje dečiju radionicu U susret zimskim praznicima  od 12 časova u Muzeju Vuka i Dositeja. Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 10 godina, koja će kroz priču saznati o praznicima koji se obeležavaju zimi, zbog čega su oni bitni i kako su nastali. U praktičnom delu prizvaćemo malo zimske čarolije u izložbeni prostor. Obavezna je prijava na i.janković@narodnimuzej.rs



Istog dana će od 19 časova grupa prijavljene dece provesti sadržajno vreme u Muzeju Vuka i Dositeja u okviru radionice Noć u muzeju.  Uz nesvakidašnju mogućnost spavanja u muzeju, deca će se neposrednije upoznati sa životom i delima Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.  Hrabri mali posetioci će otići kućama narednog dana u 10 časova. Broj rasoloživih mesta je popunjen.



 


 


Datum objavljivanja: 14.12.2016.