Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje u Etnografskom muzeju

U Etnografskom mizeju u Beogradu, 22. jula u 19 sati održaće se predavanje "Multikulturalno i istorijsko istraživanje estetike afroameričke umetnosti", dr Barbare Hardavej, profesorke na Golodet univerzitetu u Vašintonu.

 


Predavanje i prateća slajd prezentacija ponudiće publici opšte informacije o maskama, skulpturama i figurama iz zapadne Afrike koje imaju određenu ulogu u umetnosti plemenskih zajednica te oblasti. Maske i skulpture predstavljaju integralni deo enterijera kuća, a predstavljaju i objekte koji se primarno koriste u verskim i duhovnim ceremonijama i praksi ljudi iz tih krajeva. Moderni umetnički pravci uvažavaju tu ulogu afričkih umrtničkih formi zbog njihovog evidentnog odstupanja i razlika od tradicija klasične umetnosti zapadne Evrope. Ugledni evropsi umetnici, kao što su Matis, Pikaso, Kirhner i Kandinski, već su od 1905. god, prihvatili prihvatili i usvojuli afrički vizuelni senzibilitet.


Drugi deo predavalja fokusiraće se na afroameričku istoriju umetnosti. Afroamerička umetnost je nastala kao proizvod više različitih kulturnih pojava i uticaja, kao što su umetničke forme američkih Indijanaca, a i mnoge evropske umetničke forme.


 


Datum objavljivanja: 19.07.2009.