Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje u DKSG -u

U utorak, 17. marta u 20 časova u Maloj sali Doma kulture Studentski grad održaće se predavanje "Smrt umetnosti - Velikim narativom protiv velikih narativa".

 


U uvodnom predavanju govoriće se o temi smrti umetnosti u kontekstu postmodernističke objave kraja velikih narativa. Biće predstavljene ideje Artura Dantoa i Danija Vatima, dvojice filozofa koji su osamdesetih godina dvadesetog veka, nezavisno jedan od drugog, zastupali ovu teoriju. Iako polaze s različitih stanovišta, za obojicu je uticaj tehnološkog razvoja ovde presudan: tehničko ispunjenje kao gubitak potrebe za usavršavanjem (uticaj fotografije na razvoj slikarstva), savremena tehnologija kao sredstvo opšte estetizacije društva...


U čemu je osnovna razlika između moderne i savremene umetnosti i na koji način savremena umetnost podržava ovu teoriju? Da li je održiva ideja o univerzalnoj vrednosti umetnosti? Šta kažu kritičari ove ideje? Kakve su mogućnosti održanja modernističkog shvatanja umetnosti danas?


Dušan Jevtović je student druge godine doktorskih studija na grupi za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.


 


 


Datum objavljivanja: 16.03.2009.