Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje Dmitrija Vilenskog

Predavanje Dmitrija Vilenskog "Napravi film političnim" biće održano u okviru Pančeva Republike!, vizuelnog segmenta 13. bijenala umetnosti Čist izraz, 18. septembra u 18h u Galeriji savremene umetnosti Pančeva.

 


Dmitri Vilenski je član kolektiva Chto delat?/Šta činiti? koji je početkom 2003. godine u Petrovgradu osnovala grupa umetnika, kritičara, filozofa i pisaca iz Petrovgrada, Moskve i Nižnjeg Novgoroda (kompletna lista svih članova može se videti na sajtu: http://chtodelat.org/) s ciljem da udruži političku teoriju, umetnost i aktivizam. Od svog osnivanja Chto delat? objavljuje englesko-ruske novine sa temama suštinskim za pitanja angažovane kulture, sa posebnim osvrtom na odnos između repolitizacije ruske intelektualne kulture i njenih širih međunarodnih okvira.


U okviru Bijenala prikazuje se rad grupa Chto delat?/Šta činiti? pod nazivom Graditelji.Ovaj projekat je inspirisan slikom Graditelji Bratska (1961) Viktora Popkova. Kako je to jedan sovjetski kritičar umetnosti tačno primetio, ''glavna tema ove slike je preporod života''. Do danas, ovaj rad je postao ikonografski simbol samouverenih, fokusiranih ljudi, koji se ne samo nalaze na pragu velikih prоmena već su sposobni da nađu smisao te transformacije i ostvare je. Važno je naglasiti da radnici na slici nisu prikazani u procesu rada, već onda kada su na zasluženoj pauzi za cigaretu. Oni su prekinuli svoj rad i sada imaju priliku da razmotre kako odnose koji vladaju njime tako i značaj koji će taj rad imati za transformaciju društva u celini. Ovo je upravo onako kako je ova slika bila u svoje vreme tumačena, a čiju bi interpretaciju umetnici voleli da povrate danas.

Program Bijenala trajaće od 13. septembra do 20. oktobra 2008. godine.


 


Datum objavljivanja: 17.09.2008.