Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Praviti svetove u Veneciji

Umetnički direktor 53. bijenala u Veneciji Danijel Birnbaum je na sastanku s nacionalnim koordinatorima u Veneciji 31. oktobra 2008. godine, saopštio naslov centralne izložbe Bijenala savremene umetnosti u Veneciji - Making Worlds ("Praviti svetove'").

 


Polazna tačka njegove koncepcije je činjenica da je "umetničko delo mnogo više od umetničkog objekta" - ono je pre svega "vizija sveta", način na koji se svet pravi, ili pak "viđenje sveta koji nastaje".


Procedura izbora projekta koji će predstavljati Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2009. godine


Na osnovu dosadašnjih iskustava, kao i promena u proceduri izbora projekta za Bijenale primenjenih prilikom organizacije srpskog nastupa na Bijenalu arhitekture 2008. godine, nameće se potreba za doslednom i transparentnom procedurom izbora projekta kao i definisanom organizacionom strukturom nastupa Republike Srbije na Bijenalu u Veneciji.


Komesar


Po odluci ministra kulture Republike Srbije Nebojše Bradića, komesar nastupa na 53. na bijenalu savremene umetnosti u Veneciji 2009. godine je mr Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti.


Procedurom je predviđeno da komesar ima pre svega zadatak da sprovede predviđenu proceduru izbora i rukovodi realizacijom projekta. Biće otvoren pozivni konkurs koji predviđa da komesar predloži 5 do 10 umetnika i kustosa, a o samom izboru pobedničkog projekta odlučivaće Stručni Savet.


Stručni Savet


Po odluci ministra kulture Republike Srbije Nebojše Bradića, imenovani su:


za predsednika:


    dr Zoran Erić, istoričar umetnosti, Predsednik srpske sekcije Međunarodne asocijacije umetničkih kritičara (AICA)


za članove:


    Milica Tomić, umetnica, izlagač na Bijenalu u Veneciji 2003. godine

    mr Stevan Vuković, teoretičar umetnosti i urednik likovnog programa SKC-a u Beogradu

    Milica Petronijević, istoričar umetnosti, direktor Galerije «Nadežda Petrović» u Čačku

    mr Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, komesar za predstavljanje Republike Srbije na Bijenalu savremene umetnosti 2009. u Veneciji


Projekti


Zbog specifične prirode savremenih umetničkih praksi na konkurs će biti pozvani i umetnici i kustosi.


Kustoski projekti mogu da predvide učešće jednog ili više umetnika i preporučuje se da budu konciprani tako da se bar u nekom svom aspektu odnose prema predloženom naslovu Bijenala. Kustosi mogu da odaberu već realizovane umetničke projekte, ali i da predlože projekte za produkciju.


Umetnički projekti mogu da uključe postojeće radove ili projekte, ali se preporučuje i predlaganje još nerealizovanih projekata ukoliko se umetnici mogu obavezati da te projekte izvedu u datom vremenskom okviru, ako njihov predlog bude prihvaćen. Umetnici mogu da u okviru svog projekta predlože i učešće drugih umetnika, a preporučuje se i da predlože kustosa s kojim bi sarađivali.


Nastup na Bijenalu u Veneciji ima veliki publicitet i u stručnim krugovima i u široj javnosti. Otuda predložena procedura ima za cilj da se na osnovu stručnog razmatranja predloga nekih od najznačajnijih savremenih umetnika i kustosa iz Srbije, izabere projekat koji se za ovu priliku posebno izdvaja i koji će biti zvanično podržan.


 


 


Datum objavljivanja: 24.11.2008.