Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poznovinčansko naselje u Crkvinama

U ponedeljak, 4. maja u 18 časova u Konaku kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8, održaće se predavanje "Poznovinčansko naselje u Crkvinama, Stubline - Počeci urbanizacije na našem tlu?"

 


Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Muzej grada Beograda su 2006-2008. godine na lokalitetu Crkvine u selu Stubline kod Obrenovca, vršili arheološka i geofizička istraživanja.


Kuća koja je istražena 2008. godine je pored izuzetnih podataka o organizaciji života u njoj (nalazi žrvnja, dve peći, velikog žrtvenika, bukraniona) pružila i jedinstven, do sada nezabeležen nalaz. Pronađena kompozicija od preko 40 neolitskih figurina, sa modelima minijaturnih alatki, otvara nova pitanja o načinu i organizaciji života u tadašnjem društvu.


Dosadašnja geomagnetna istraživanja, koja su obuhvatila tek ¼ od ukupno 16 ha površine, dozvoljavaju i pretpostavku o izvesnoj urbanizaciji ovoga naselja. Na ovome lokalitetu uočeno je da postoji više grupa kuća koje su skoncentrisane oko većih slobodnih površina (trgova?). Evidentno ponavljanje ovakvih struktura ukazuje na jasno planiranje, koje može, ali i ne mora, da bude uslovljeno određenim socijalnim faktorima. Upravo te slobodne površine možda ukazuju i na postojanje prostora na kojima su mogle biti obavljane neke zajedničke aktivnosti (profanog ili sakralnog karaktera), ali i koje su mogle služiti kao mesta svakodnevnog okupljanja, budući da je prostor između samih kuća isuviše mali. Takođe je konstatovano i da je naselje bilo branjeno rovovima. Imajući u vidu dosadašnja razmatranja o gustini naseljenosti u vreme poznog neolita, prisutvo više velikih naselja u međurečju Save, Tamnave i Kolubare, na relativno maloj površini, otvara i niz pitanja o ustrojstvu koje je omogućavalo njihovu koegzistenciju. 


Predavači:     


mr Adam N. Crnobrnja (Muzej grada Beograda)


Zoran Simić (Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda


Portfolio Muzej grada Beograda


 


Datum objavljivanja: 30.04.2009.