Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pozicioniranje

Projekcija video radova autorke Jelene Bokić, pod nazivom "Pozicioniranje", održaće se 14. februara u 20 časova u Galeriji Elektrika, Vojvode Putnika 7, Pančevo.

 


Jelena Bokić je 2005.diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. 2005.Rezidencijalni boravak u Berlinu, Universitat Deutche Kunst Berlin. Izlaže od 2002. godine. Pored izložbi slika, učestvuje na festivalima kratke elektronske forme i video festivalima.


Po završetku studiranja preispituje savremeno okruženje, životne okolnosti, i društvene uloge  koje je sticajem okolnosti iskusila. Sada različite teme plasira putem raznovrsnih medija(video, fotografija,print).


Video postavka "POZICIONIRANJE", konfrontira period kada je umetnica u potrazi za poslom (video rad "Kind Regards"), i nova zapažanja i iskustva umetnice kao zaposlene osobe (video rad "Čas likovne kulture").


Video "Kind Regards" je gotovo humoreska.Vizuelno posmatramo umetnicu koja dane provodi u kafićima uporno iščekujući odgovore na niz aplikacija koje je poslala na konkurse za najrazličitije vrste poslova.U OFF-u čujemo njen glas dok iščitava propratna pisma putem kojih se toplo preporučuje kao sposobna i srdačna osoba, prateći "poželjan" šablon skinut sa interneta.


Video "Čas likovne kulture" je slika praćena kolažiranim tekstom iz udžbenika Likovne kulture za srednje škole.Na jednom ekranu paraleno su  prikazani kadrovi video snimaka preuzetih sa kamera za nadzor učenika iz srednje škole u kojoj ona radi kao profesorka likovne kulture. Preko snimaka video nadzora kao "virusi" povremeno šetaju razne low fi fotografije i video zapisi koje kolekcioniraju ili prave sami učenici svojim mobilnim telefonima.Savremena tehnika nadziranja se danas primenjuje i u državnim školama u Srbiji. Inkozinstentnost ovog sistema vidljiva je u odnosu učenika prema ponudjenom sadržaju nastave tj. njihovoj potpunoj indiferentnosti i cinizmu.


 


Datum objavljivanja: 11.02.2009.