Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Povratak Africi

Uhvatite ponoćni voz za Afriku – posetite Muzej afričke umetnosti u Noći muzeja 2009 i potražite afričke korene reggae muzike u autentičnom izrazu. Subota, 16. maj od 18 do 02 h.


 


Reggae je motivisan potragom za afričkim identitetom kao odraz težnje za povratkom Africi, domovini robova sa Jamajke. Ideja pobune i oživljavanja svega onoga što je činilo autentičnu «afričkost» našla je kreativni izraz ne samo u rege muzici, već u brojnim drugim muzičkim oblicima, vizuelnim i scenskim umetnostima koji su nezaobilazan deo popularne kulture.



Noćno razgledanje stalne postavke Muzeja i tematske izlozbe Mvana hiti: više od lutke je poziv na otkrivanje dela tradicionalnog afričkog nasleđa: maski, figura predaka, fetiša, kultnih i magijskih, ukrasnih i upotrebnih predmeta. U svojevrsnom pan-afričkom kontekstu klasična afrička umetnost izložena u Muzeju prepoznaje se kao izraz celokupnog afričkog identiteta.



Centralni događaj Noći muzeja 2009 je nastup reggae benda IRIE FM u 22h. Ova desetocčana muzička grupa ce svojom kreativnošću, originalnošću i entuzijazmom, predstaviti novi album Cool Youths Rule the Roots! u alternativnom, za ovu priliku posebno osvetljenom prostoru kupole Muzeja afričke umetnosti.



Ideja i slogan Povratak Africi - centralni motiv rastafarijanizma i reggae-a, izazavali su želju za povratkom afričkim korenima, buđenje identiteta i traganju za inspiracijom u afričkom tradicionalnom umetničkom izrazu. Ovaj muzički pravac utemeljen u afričkom nasleđu, pokrenut u afričkoj dijaspori karipskog regiona, prihvaćen je i postao veoma popularan u Africi. Rege se danas uveliko sluša širom Afrike, zemlje kojoj su stihovi i ritmovi posvećeni.


Portfolio Muzej afričke umetnosti


 



Datum objavljivanja: 12.05.2009.