Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Postmoderna u Vojvodini (1976-1990)

U petak, 11. januara, 2013. godine u 19. sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvara se izložba "Postmoderna u Vojvodini (1976-1990)". Autorka projekta i kustoskinja: Svetlana Mladenov.


 


"Bogat umetnički život u devetoj deceniji prošlog veka u Vojvodini zahteva da se ovaj period detaljnije istraži. Razvijen umetnički sistem u kome nije postojala stroga podela na centar i periferiju doprineo je da se i manji vojvođanski gradovi nametnu ozbiljnim likovnim programom i pozicioniraju kao važna uporišta vojvođanske umetničke scene.

Tokom osamdesetih godina osnivale su se velike likovne manifestacije i simpozijumi, formirale i popunjavale kolekcije umetničkih dela u novosadskoj i lokalnim vojvođanskim galerijama savremene umetnosti. Slikarstvo i skulptura bivaju vodeći likovni mediji ovog perioda, a nova ekspresija inspirisana italijanskom transavangardom, nemačkim «novim divljim mladima» i vojvođanskim kontinuitetom emotivnog umetničkog diskursa, vodeći pravac.

Studijska izložba će istražiti i predstaviti događaje, pojave i ličnosti koje su doprinele ukupnoj umetničkoj atmosferi devete decenije prošlog veka u Vojvodini. Među njima su Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture, Simpozijum skulpture u terakoti Terra, Laslo Kerekeš, Milenko Prvački, Dušan Todorović, Branislav Petrić, Slobodan Kojić, Miroslava Kojić, Mladen Marinkov i mnogi drugi." (Svetlana Mladenov)


 



Datum objavljivanja: 08.01.2013.