Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poslovice

U galeriji savremene umetnosti Pančevo, od 6. do 22. avgusta biće održana izložba fotografija Tanje Verlak. Na izložbi, pod nazivom "Poslovice", biće predstavljene fotografije rađene crno - belom, srebro - bromit tehnikom.

 


"Neobično je pisati ili misliti glasno o fotografiji. Ja živim mirno i povučeno i stvaram na isti način; iz tog razloga nemam interesovanja za ono što je ponuđeno. Ponekad znam, a ponekad samo intuitivno zapazim delove nečega što je između znatiželje o principima spoljnog sveta i ličnog životnog izbora... moj radni prostor je između ove dve oblasti.Ili: oduvek sam bila samosvojna osoba, što je nedvosmisleno odredilo moju veru u život i jednostavno, veru u sve nevidljive stvari. Najveći i najvažnji zadatak za mene je prevazilaženje naših granica i predrasuda.


Uvek se počinje jednostavno, i oni koji imaju sreće uspevaju da tako i ostane. Stavaranje je način formiranja sebe, i životna filozofija koju ima svaki čovek se postepeno kristalizuje kroz kreativni proces. To je stanje svesti kada si najotvoreniji i kada se lako možeš identifikovati sa stvarima koje možeš samo poželeti da postoje. Ja to shvatam kao saosećajnost. Kada stigneš do vrha, do krajnje tačke, stigao si samo do pola puta! Robert Rauschenberg je rekao: "Šta god da je u pitanju, istinito je – ali moraš da poveruješ u to.  Šta god da se nalazi ispred tebe je činjenica, i ti pritisneš dugme kada veruješ da je to istina."


Iako se  fotografija stvara kao trenutno ispunjenje i odnosi se na inspiraciju trenutka, uvek postoji i kontekst, koji fotografiju postavlja u konherentnu celinu. Umetnička fotografija nema ambiciju da pojasni i uvek je izvan toga – ona samo nagađa predosećaj nekog fenomena ili misli koju autor izlaže, i može se posmatrati kao celina u materijalnom svetu. Fokus nije centriran na jednu fotografiju, već na celinu osećaja koji autor stvara u svom radu. Cilj fotografije nije da se bukvalno ili izveštačeno bavi svetom, već spremnost da se prate fenomeni koje autor smatra razumljivim u tom trenutku, ili ih intuitivno prihvata."


Tanja Verlak


 


Datum objavljivanja: 04.08.2008.