Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poslednji dani Dalija u Beogradu

U galeriji Instituta Servantes do nedelje, 14. juna, mogu se pogledati grafike Salvadora Dalija, jednog od najvećih umetnika XX veka. Galerija Instituta Servantes otvorena je svakog dana od 9 do 21h. Ulaz na izložbu je besplatan.

 


U toku dve nedelje izložbu je pogledalo 10.357 ljubitelja ovog velikog umetnika iz čitavog regiona što čini ovu izložbu jednom od najposećenijih u našoj zemlji. Nakon Beograda, izložba će biti predstavljena u Nišu. Svečano otvaranje je zakazano za 16. jun u 17.30 u izložbenom paviljonu u Tvrdavi. Izložba će biti otvorena do 30. juna. 


Izložbu Dali i magija ilustracije čine grafike nastale u poslednjoj epohi njegovog stvaralaštva, u periodu od 1950. do 1965. godine. Izložba obuhvata 18 radova, iz privatnih kolekcija iz Španije, koji se po prvi put predstavljaju srpskoj publici. Zahvaljujući ovoj izložbi, ljubitelji Dalijevog stvaralaštva imaju priliku da ga upoznaju iz drugog ugla, kao vrsnog crtača i poznavaoca grafike i različitih tehnika. Naime, Dali je spretno koristio bakrorez i suvu uglu, veoma zahtevne grafičke tehnike, da bi dobio različite efekte. Bakrorez, grafička tehnika dubokog otiska, omogućavala je Daliju dobijanje reljefastih i preciznih crteža, dok je suvu iglu koristio za dobijenje mekših linija i sivkastih nijansi. Suva igla je tehnika cepanja grafičke ploče prilikom urezivanja linije iglom. 


Izložene grafike pripadaju različitim serijama, kao sto su: Faust, Život je lep, Dvaneast plemena iz Izraela, Poeme Mao Tre-Tunga i Kralju, Vidimo se u Vavilonu.  Izložba obuhvata i bakarnu ploču za izradu Raspeća, koju je izradio  Dali i nakon određenog broja grafika lično uništio da više ne bi mogla da se koristi. Skulptura San Horhe posvećena je ovom velikom svecu, zaštitniku Španije. 


 


 


 


Datum objavljivanja: 10.06.2009.