Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poslednje stručno vođenje kroz izložbu Ilije Šoškića Akcione forme“

Poslednje stručno vođenje kroz izložbu Ilije Šoškića „Akcione forme“ sa prevodom na srpski znakovni jezik. Muzej savremene umetnosti (Ušće 10) Subota, 22. decembar . u 13 časova


 


Muzej savremene umetnosti vas poziva na poslednje stručno vođenje kroz retrospektivnu izložbu Ilije Šoškića „Akcione forme“ u Muzeju savremene umetnosti u subotu 22. decembra  2018. u 13 časova. Kroz izložbu će voditi umetnik Ilija Šoškić i kustosi izložbe Nebojša Milenković (MSUV) i dr Zoran Erić (MSUB). Ovo je prvo vođenje koje se održava na srpskom znakovnom jeziku u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.



Izložba „Akcione forme” je prva retrospektiva Ilije Šoškića, koja se u isto vreme održavala u dva muzeja savremene umetnosti – u Novom Sadu i u Beogradu. Koncepcija izložbe kustosa dr Zorana Erića i Nebojše Milenkovića osmišljena je i prilagođena izlagačkim prostorima oba muzeja. U segmentu izložbe prikazanom u Novom Sadu fokus je na radovima sa telom, performansima, umetničkim akcijama te Šoškićevom ideološki osvešćenom delovanju u javnoj sferi. U Beogradskom delu postavke akcenat je na konceptualnim celinama SATOR, Trap / Traphos, Paralele, kao i pojedinačnim radovima svedenih ali i kompleksnih geometrijskih formi. Ti radovi proizvod su Šoškićevog interesovanja za matematičke aksiome i probleme, kao i filozofske postulate, čijem istraživanju se posvećuje tokom osamdesetih.



Nakon zatvaranja segmenta izložbe u Novom Sadu 16.decembra, publika ima priliku da ovu veoma značajnu izložbu pogleda do 24. decembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Zainteresovani koji nisu imali priliku da posete postavku u MSUV moćiće da vide snimak postavke iz Novog Sada u Sali Miodrag B. Protić u MSUB. Takođe, u istoj sali posetioci će od danas moći da pogledaju i intervju s Ilijom Šoškićem koji je uradila Milica Kojić za RTV Delta, a projektovan je u Kino sali MSUV za vreme trajanja postavke.


 



Datum objavljivanja: 18.12.2018.