Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Posle Pariza i Budimpešte "Kinetika" Milije Belića u Beču

Umetnički projekat srpskog multimedijalnog umetnika Milije Belića pod nazivom "Cinétique" nastavlja svoju neobično uspešnu evropsku turneju.


 


Posle premijere u Parizu, reprize u Budimpešti i učešća na Festivalu savremene umetnosti u Kranju prošle jeseni, izložba će biti prikazana u poznatoj bečkoj galeriji Sehsaal otvorenoj za umetničke, arhitektonske i društveno-političke artikulacije koje odražavaju savremena estetska dostignuća i preispituju danas, u vreme konzervativnog preokreta, efikasne ideje za budućnost. Pored Belića, koji je inicijator, izlagač i komesar izložbe, projekat okuplja još dvadeset umetnika različitih nacionalnosti (Jermenija, Nemačka, Francuska, Japan, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Mađarska i Venecuela) – slikara, vajara, videasta, ujedinjenih oko ideje kinetičke umetnosti.



Kinetička umetnost, jedan od najaktuelnijih umetničkih tokova, u žiži je interesovanja poslednjih decenija sa svojim istorijskim protagonistima, među kojima su najpoznatiji Vasarely, Soto, Agam, Morellet, Cruz-Diez, Le Parc, Molnar. Belić podseća da su iskustva kubizma, futurizma i apstraktne umetnosti dovela do preokreta u shvatanju savremene umetnosti i uvela na velika vrata pokret i ritam kao glavne teme, koji su tako postali ujedno i neosporni simboli modernosti. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.



Izložba "Cinétique" potvrđuje značaj kinetičke umetnosti kao jednog od trenutno dominantnih umetničkih pravaca i ukazuje na veliko interesovanje savremenih umetnika za kinetičke ideje, za vizije zasnovane na percepciji vremena i integraciji rezultirajućih pokreta i ritmova u okviru konkretne umetnosti. Izložba će biti otvorena za publiku od 8. do 24. januara 2019, a očekuje se da na svečanom otvaranju Milija Belić održi uvodni govor.



Potrebno je istaći da je u pitanju svakako jedinstven i nezapamćen slučaj da kustoski projekat jednog srpskog umetnika postiže ovako veliki uspeh i reputaciju u međunarodnim okvirima. Izložba "Cinétique" će posle Beča biti prikazana u nemačkom gradu Stoffenu, u predgrađu Minhena, tokom februara, a izložba "Cinétique 2", koja je svoju premijeru takođe imala u Parizu prošle jeseni sa novim protagonistima, ali pod Belićevim rukovodstvom, imaće svoju reprizu u Bazelu, u Švajcarskoj, tokom marta.



Inače, ovo nije jedini međunarodni nastup Milije Belića na početku nove godine. U toku je učešće na Bangla Biennalu u Indiji, krajem meseca predviđeno je predstavljanje video instalacije u okviru izložbe "Anime" u Parizu, nastup na Zimskom salonu u Herceg Novom, zatim učešće na izložbama na temu "umetnost i matematika" u Karlsruheu, Budimpešti, pa učešće na izložbi posvećenoj stogodišnjici Bauhausa u Moskvi… Podsećamo da je Milija Belić diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a posle toga završio postdiplomske studije u Parizu i doktorirao na pariskoj Sorboni, sa najvišom ocenom, umetnost i nauke o umetnosti. Autor je više knjiga, na srpskom i na francuskom, iz oblasti teorije umetnosti, koje se nalaze u najznačajnijim svetskim i univerzitetskim bibliotekama, u velikoj meri i kao nezaobilazno univerzitetsko štivo.


 



Datum objavljivanja: 03.01.2019.