Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poseta Starom sajmištu / Staze

Obaveštavamo sve zainteresovane da je u toku prijavljivanje za studijski obilazak spomen parkova u Kragujevcu i Kraljevu, koji će se obaviti u subotu 27. oktobra 2012.


 


Nakon studijskog obilaska spomen područja i memorijalnih centara u Jasenovcu, Donjoj Gradini i Staroj Gradiški u junu 2012. godine, tim projekta Poseta Starom sajmištu organizuje u subotu 27. oktobra 2012. obilazak spomen parkova u Kragujevcu i Kraljevu, podignutih kao mesta sećanja na masovna streljanja civila 1941. godine. Cilj obilaska je sagledavanje prošlih i savremenih politika i praksi sećanja na Drugi svetski rat, ratne zločine, kolaboraciju sa okupatorom, otpor okupaciji i fašizmu.



Tokom jednodnevnog putovanja učesnici i učesnice imaće priliku da se upoznaju sa istorijskim kontekstom masovnih zločina u Kragujevcu i Kraljevu 1941. godine, kao i o njihovoj interpretaciji i reprezentaciji/memorijalizaciji u SFRJ, zatim tokom devedesetih, i u periodu nakon 2000. godine. U oba spomen parka obezbeđeno je stručno vođenje lokalnih kustosa i istoričara.



Polazak autobusa iz Beograda biće ujutru u 8h a povratak oko 22h istog dana. Budžetom projekta predviđeno je samo pokrivanje troškova puta, a hrana se može poneti ili kupiti na stajalištima. Prijavljivanje za studijski obilazak spomen parkova može se obaviti preko adrese starosajmiste.info@gmail.com.



www.starosajmiste.info



Projekat Poseta Starom sajmištu / Staze podržala je Kancelarija za Jugoistočnu Evropu fondacije Roza Luksemburg.


 



Datum objavljivanja: 16.10.2012.