Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poseta Starom sajmištu / Staze

Poseta Starom sajmištu / Staze, četvrti seminar za svakoga, predstojeće i trenutne aktivnosti projekta, subota, 19. maj, K.C. Rex, Jevrejska 16., 12 - 17 časova.

 


ČETVRTI SEMINAR ZA SVAKOGA



"Reprezentacija Drugog svetskog rata (u politikama i praksama sećanja u SFRJ)"



U okviru projekta Poseta Starom sajmištu, na seminarima za svakoga se predstavljaju i diskutuju pristupi znanju i podacima o Drugom svetskom ratu, Holokaustu, genocidu i ratnim zločinima, koji su principijelno bitni za opšte razumevanje i interpretaciju tih istorijskih događaja.



Četvrti seminar za svakoga baviće se pitanjem reprezentacije Drugog svetskog rata u memorijalnim, kulturnim i političkim praksama u SFRJ. Izlagači/ce i publika baviće se pitanjima predstavljanja ili reprezentacije rata, okupacije, kolaboracije, terora, ratnih zločina, kao i oslobodilačke i antifašističke borbe. Cilj seminara je da razmatra politike, tehnike, strategije i taktike reprezentacije tih istorijskih događanja, njihove veze sa vladajućim ideologijama i ideologijama vladajućih u SFRJ, kao i njihovu moguću funkciju u degradaciji tih ideologija i posledičnoj dezintegraciji zemlje.



Predavači su Vjeran Pavlaković (istoričar, Sveučilište u Rijeci), Irena Šentevska (doktorantkinja na Univerzitetu umetnosti u Beogradu), Sezgin Bojnik (sociolog i doktorant na Univerzitetu u Helsinkiju) i Boško Prostran (politikolog i reditelj, Beograd)



Moderator seminara je Dušan Grlja (sociolog, Beograd)



Četvrtri seminar je i svojevrstan uvod u posete spomen područjima i memorijalnim centrima u Jasenovcu (početkom juna), Kraljevu i Kragujevcu (tokom oktobra), koje će biti organizovane u okviru projekta Poseta Starom sajmištu.



Prijave za učešće na seminaru mogu se obaviti preko adrese starosajmiste.info@gmail.com



Priprema i koordinacija seminara: Nebojša Milikić



 



BLOG, novi tekstovi



Već nekoliko nedelja redovno objavljujemo vesti, komentare i tekstove na blogu projekta http://www.starosajmiste.info/blog



Nakon organizovane kolektivne posete državnoj izložbi o holokaustu u Srbiji, istoričar i urednik bloga Milovan Pisarri je napisao kritički članak o ovoj izložbi. Koliko nam je poznato, ovaj tekst je do sada jedina kritička reakcija na ovu izložbu u javnosti.



Pored Pisarijeve kontribucije, želimo da skrenemo pažnju i na dva teksta Milana Radanovića koje možete takođe pročitati na našem blogu.



U prvom tekstu Radanović se bavi, u javnosti gotovo nezapaženom rehabilitacijom ministra kvislinške vlade Momčila Jankovića, dok u drugom tekstu daje pregled napora državne revizije prošlosti nakon 2000. i problematizuje ulogu predstavnika akademskog istorijskog revizionizma.



Izdvajamo sledeće autorske tekstove sa našeg bloga:



Izložba o Holokaustu u Srbiji: problem selektivnog sećanja

Autor: Milovan Pisarri

http://www.starosajmiste.info/blog/?p=252



Sudska rehabilitacija ministra Momčila Jankovića kao važan korak u političkoj rehabilitaciji snaga srpskog kvislinštva

Autor: Milan Radanović

http://www.starosajmiste.info/blog/?p=219



Akademski istorijski revizionizam u slu?bi dr?avne istorijske politike u Srbiji nakon 2000.

Autor: Milan Radanović

http://www.starosajmiste.info/blog/?p=125


Učestvujte na seminarima i javnim vođenjima, čitajte blog i pratite nas na http://www.facebook.com/PosetaStaromSajmistu.



Tim projekta Poseta Starom sajmištu



Projekat Poseta Starom sajmištu realizuje se uz podršku Fondacije Roza Luksemburg


 



Datum objavljivanja: 04.05.2012.