Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Portreti Svetog Save u srednjem veku

U muzeju Horreum Margi – Ravno u Ćupriji otvorena je izložba kopija srednjevekovnih fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Izložba traje do 15. marta.

 


U periodu od 26. januara do 15. marta posetioci ovog muzeja će moći da vide 11 kopija srednjevekovnih fresaka iz najznačajnijih srpskih manastira poput Sopoćana, Mileševe i Studenice iz fonda Galeriji fresaka. Tokom godina Galerija fresaka, koja se od 1973. godine nalazi u sastavu Narodnog muzeja u Beogradu, se posvetila izradi kopija i prezentaciji dela koja pripadaju vizantijskoj tradiciji, među kojima su najbrojnija ona srpske srednjovekovne umetnosti. Danas Galerija poseduje bogatu zbirku koja obuhvata oko 1200 kopija fresaka spomenika nastalih u razdoblju od 11. do sredine 15. veka, kao i pojedine kopije ikona i minijatura iz istog perioda.


Tematska izložba Portreti Svetog Save u srednjem veku predstavlja izuzetnu priliku tokom koje će svim zainteresovanima biti pružena mogućnost da se još bolje upoznaju sa vrhunskim dometima srpske srednjevekovne umetnosti i likom Svetog Save. Rastko Nemanjić, treći sin Stefana Nemanje, unuk Zavidin, sa sedamnaest godina je napustio oblast kojom je vladao, Hercegovinu, i vinuo se u avanturu koja će presudno obeležiti potonju istoriju i kulturu Srbije. Odlaskom u Svetu Goru, Rastko prima kaluđersko ime Sava, dočekuje svog zamonašenog oca, da bi zajedno osnovali hilandarsku obitelj. Sava vraća očeve mošti u Srbiju, miri zavađenu braću, učestvuje u oslikavanju Studenice, kao i podizanju Žiče, Mileševe i Svetih apostola u Peći, nastavljajući tamo gde je njegov otac započeo. U početku, u njima je prikazan sa ocem i braćom, po vlasničkom pravu, da bi ga kasnije predstavljali, veoma često, a u različitim ulogama. Pored prikaza sv. Save na istorijskim scenama starog slikarstva, poput onog iz Sv. Dimitrija iz Pećke patrijaršije, gde je prikazano osnivanje srpske crkve, najčešće je predstavljan u scenama zastupništva, posredovanja pred Hristom. Sam, ili sa naslednicima na tronu srpskih arhipastira, predstavlja prikaz crkve, dok sa ocem, Simeonom Nemanjom, jasno iskazuje, u slikanom programu crkve, tačan položaj u okviru ekumene.


Autor izložbe Portreti Svetog Save u srednjem veku je upravnik Galerije fresaka mr Bojan Popović.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 01.02.2009.