Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Portreti srpskih arhitekata

Izložba Portreti arhitekata, retrospektiva članov Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a, 1953. - 2012. godine, otvara se 29. juna 2012 godine u 19h u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju.

 


Izložba je velikog obima i predstavlja presek reprezentativnih radova Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a od nastanka 1953. godine do danas. Zastupljene su raznolike kreativne discipline u sferi oblikovanja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, dizajna, primenjene umetnosti, publicistike, kao i drugih vidova likovne i primenjene umetnosti.

Ova izložba prvi put je postavljena u Beogradu 2010. godine kada je izazvala veliko interesovanje stručne i šire javnosti. Za svoj celokupan društveno kulturni učinak, budući da je tokom njenog trajanja organizovano niz tribina, projekcija i dr. dobila je više stručnih i javnih priznanja: Nagradu BINE, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, kao arhitektonski događaj u 2010-oj godini, Veliku nagradu primenjene umetnosti ULUPUDS-a (2010) i plaketu za total dizajn i studijski tekst u katalogu na 43-oj Majskoj izložbi 2011. godine.  Izložba je gostovala u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.  Zamisao organizatora je da izložba nastavi svoj put i u druge delove regiona Balkana predstavljajući kontinuiniran rad slobodnih arhitekata ULUPUDS-a na taj način afirmišući arhitekturu i ostvarujući profesionalno - kulturne spone.


Arhitektonska sekcija ULUPUDS-a, osnovana 1953. godine, čije članstvo čine brojni srpski arhitekti, organizuje veliku, retrospektivnu izložbu sa idejom sagledavanja arhitektonske delatnosti u Srbiji i Beogradu u period 1953-2010. godine. Na 135 panoa atipičnog formata širine 70 a visine 220 cm, u ambijentu posebno osmišljene postavke, posetioci će moći, kroz retrospektivu, da sagledaju ogromno bogatstvo kreativnih umetničkih potencijala i raznovrsnih poetika graditelja koji su dali i daju veliki doprinos kulturnom ambijentu u nas. Na prostoru od 700 kvadratnih metara biće predstavljeno 145 portreta arhitekata koji će izložiti presek svojih najznačajnijih dela i to počevši od osnivača Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a iz daleke 1953. godine: D. Brašovan, M. Belobrk, V. Maksimović, M. Minić, do plejade najpoznatijih arhitekata koji su stvarali u periodu dugom 57 godina među kojima su preminuli velikani kao što su: I. Antić, B. Bogdanović, A. Brkić, A. Đokić, B. Pešić ili aktivni stvaraoci S. Ličina, M. Mitrović, P. Vulović, B. Petrović ili J. Pilasanović, M. Jobst, M. i D. Marušić, B. Mitrović, P. Vasev, L. Zafirović i brojni drugi.

Javnost će na izložbi moći da se upozna sa jednom dugom  tradicijom  u oblasti oblikovanja prostora od 1953. godine do danas. Upravo ovakvim pogledom na tu delatnost koja u okviru ULUPUDS-a traje već preko pola veka, stručna ali i šira javnost može da se informiše i dogradi svoj odnos prema nedovoljno istraženoj i poznatoj baštini i nasleđu, zapazi dobre tendencije kao i propuste, ali i da se novim generacijama ukaže na iskustvo iz prošlosti koja su uvek podsticajna i obavezujuća. 

Izložbu prati monografija od preko 320 stranica na CD-u čiji je uređivački odbor ULUPUDS .  Pokrovitelji izložbe su Ministarstva kulture republike Srbije, Ministarstvo inostranih poslova Srbije, Ministarstvo kulture republike Makedonije. Organizator izložbe ULUPUDS i Muzej savremene umetnosti u Skoplju.


 


 


 


 


 


Datum objavljivanja: 26.06.2012.