Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Portreti Petra Hranuelija

U četvrtak, 13. novembra u 19 sati u Galeriji Idealni grad, Argentinska 5/I, Zagreb - Gajnice, otvara se izložba Petra Hranuelija - Portreti.

 


Kad je riječ o slikarstvu nekog kipara gotovo uvijek je riječ o formi izražavanja koja je izvan sfere valorizacije i kvalifikacije. Naime, prema takvoj slici gotovo uvijek se odnosimo kao prema izrazu umjetnikova osnovnog životnog i opće umjetničkog vitaliteta, koji progovara o općoj  umjetničkoj senzibilnosti, a ne o slikarskoj vrsnosti ili čak uključenosti u suvremene tijekove slikarskog promišljanja. Ono izmiče mogućnosti ustaljenih analiza i kategorizacija. Redovito je riječ o djelima koja se baziraju na čistoj i neposrednoj opisnosti, a time i neposrednoj komunikaciji s gledateljem. Obzirom da nije riječ o prvom niti jedinom ciklusu slika, sav njegov opus dosada nastalih slika potvrđuje isti način komuniciranja s gledateljem.  

 

Premda se osnovna tema ovoga ciklusa slika ne podudara s njegovom temeljnom kiparskom preokupacijom, a to je oblikovanje volumena ženskog tijela, ono što je jasno vidljivo,  i iščitava se kao baza njegove primarne umjetničke filozofije jest jednostavnost, čistoća i jasnost.

Upravo je to vidljivo u načinu pristupanja portretiranju osoba iz privatnog života. Pa čak je to više slikanje atmosferičnosti kojom zrači pojedini lik nego portretiranje. Mirnoća i spokoj kojom odišu ovi skicozni portreti neodoljivo daje dojam kao da su to lica koja žive izvan ovog vremena, smješteni u prostore izvanvremenske i nestvarne. Obavijeni nekom mističnom opnom čini se kao da tako žive i u umjetnikovoj misli.

 

Ta monokromna i neagresivna pozadina, kao aura koja štiti portretirani lik od suvišnih elemenata, svojom enformelističkom teksturom daje dojam apersonalnosti nacrtanih likova. A tanke linije koje opisuju svaki lik na plohi, koja preuzima obilježja nedefinirana prostora, odaju dojam apstraktne slike. Naime, on u istom komponira i suprotstavlja i crtež i boju, premda svako od njih nosi svoje zakonitosti i svoje kvalitete. Upravo time postiže začudan kontemplativni dojam svojih slika. Bez krute egzaktnosti no s naznačenom individualnosti u izgledu, ponašanju i ekspresiji, Hranuelli je ponudio nekoliko prikaza lica svojih bližnjih i prijatelja. Poput svojih skulptura i ovom serijom slika pokazao je koliko čisto i jednostavno promišlja i u slikarskom izričaju. 

 

Ovo je slikarstvo svježe, osobno, zasebno i njegovo, neopterećeno, oslobođeno svih konvencija, kao i zamornog priklanjanja aktualnim slikarskim problematikama. Hranuelli kao da je izabrao svoj umjetnički svijet. Svojom neopterećenošću prilikom posezanja za bojom, kistom i platnom, upravo dokazuje da u konačnici postoje ipak samo umjetnik i djelo.




Rašeljka Bilić Boras


 


Datum objavljivanja: 13.11.2008.