Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Portreti

Irina Perišić Bošnjak, Vida Stanisavac Vujičić i Vladislava Krstić postavljaju u Galeriji SKC Novi Beograd izložbu skulptura "Portreti". Radovi se mogu pogledati od 9. do 22. septembra.

 


"Portreti Irine, Vide i Vladislave predivni su u svojoj potpunoj jednostavnosti. Kompaktnost, kao specifičnost i vrednost ove izložbe, posledica je jedinstvene misli i teme ove tri mlade vajarke. Radi se o psihološkom portretu (originalnom proizvodu rimske umetnosti), realnom, sa primesama ličnih osećanja i emocija, koje autorke veoma diskretno iskazuju. Ovi portreti liče na modele po kojima su rađeni. Najteži zadatak za umetnika, koji traži poseban talenat, dar, da se uhvati nešto u liku što ne vidimo a osećamo da postoji. Uglačani beli mermer još više ističe jasne i jednostavne oblike. Jedino igra senki remeti mir i statičnost svojom promenljivošću i ekspresivnošću."

                                                     

                                        autor i organizator, Nataša Brkić, akademski slikar


Vladislava Krstić (Beograd, 1978) Učestvovala je na više grupnih izložbi u Beogradu, Smederevu i Šapcu. Od  2008. godine je članica je ULUS-a. Nagrade: Nagrada Ilija Kolarević, vajar za najbolje izvedeni akt, 2005 (ovaj rad je ušao u zbirku radova Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i stoji javno izložen u zgradi Zavoda u Beogradu), Nagrada Kuzmanović za portret, 2006; Zlatno dleto, 2008.                                          

Irina Perišić Bošnjak (Beograd, 1983) . studira akademske specijalističke studije, odsek vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U toku studija dobila je dve nagrade: 2004-e Nagrada Kuzmanović za portret  i 2006. Nagrada  Ilija Kolarević, vajar za najbolje izvedeni akt

Vida Stanisavac Vujčić (Beograd, 1981) završila je Fakultet Likovnih Umetnosti (odsek vajarstvo) u klasi prof. Slavoljuba Radojčića. Skulpture i crteže izlagala na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Solun, Grćka, Šabac, Smederevo i  Tampere, Finska). Tokom studija dobila je nagradu SO Savski Venac za skulpturu u materijalu 2006. i nagradu FLU  Ilija Kolarević, vajar za 2007godinu.


 


Datum objavljivanja: 06.09.2008.