Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ponovo radi Muzej Macura

Muzej Macura u Novim Banovcima, jedinstveno zdanje na obali Dunava i jedna od najvećih privatnih kolekcija neoavangardne umetnosti na ovim prostorima, počeo je juče sa radom u novoj sezoni, i to izložbom Milice Prešić Radojčić i Koste Bogdanovića.

 


Umetnica i matematičarka Marica Prešić Radojčić, redovna je profesorka Matematičkog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor i istraživačna univerzitetima u Bonu, Hamburgu, Moskvi, Berkliju, Stanfordu i Njujorku, a dobitnica je i Fulbrajtove stipendije. U nauci se bavi matematičkom lingvistikom, logikom, algebrom, a u umetnosti je javno prisutna od 1982. godine, više u svetu nego u zemlji, posebno u Njujorku. Razvijajuću u umetnosti ideje iz matematike i filosofije eksperimentiše u raznim medijima. Autorskim projektima, ili kao gostujući umetnik, predavač, učesnik međunarodnih projekata, izlagala je ili boravila u mnogim gradovima Evrope, Amerike, Afrike. Pored umetnosti i nauke bavi se organizacijom i produkcijom. Umetnost joj je prožeta matematikom, filosofijom i metafizikom, a bavi se i organizacijom i produkcijom.



Jedan je i od osnivača 2000. i profesor na interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, Grupa za digitalnu umetnost. Organizovala je više projekata, simpozijuma (domaćih i međunarodnih), kao i gostovanja i autorskih projekata inostranih umetnika i naučnika. Među njenim važnijim ostvarenjima su „Analiza krsta“ (poliptih-instalacija, više puta izlagana u Njujorku), „Crni horizontalni limes“ (izlagan u Jugoslaviji i Nemačkoj), složen multimedijalni projekat izveden u vozu „Five Eggs & Hundred Kilogrammes of Gypsum Dust“ (s Bendžaminom Edelbergom, Sandsvil - SSvedska, 1997), međunarodni interdisciplinarni projekt „Brisanje“ (Beograd 2003-2006), performans „Zaziđivanje“ (Beograd 2005)...



Osim Marice Prešić Radojčić, u Muzeju Macura predstaviće se i vajar Kosta Bogdanović, istoričar umetnosti i profesor, koji samostalno izlaže od sredine 60-ih. Bogdanovićje osnivačCentra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1974, gde je od 1967. do 1994. radio kao kustos, muzejski savetnik i direktor (1985-1987). Višedecenijsko bavljenje istorijom i teorijom umetnosti uobličio je u multikulturalnu istorijsku disciplinu pod nazivom vizuelna kultura, koju je ustanovio kao nov predmet na Akademiji umetnosti u Sarajevu 1982. Takođe, ustanovio je temelje predmeta teorije vizuelne kulture, koji je uveden u postdiplomski program Akademije umetnosti u Novom Sadu 1992. Kao profesor po pozivu predaje isti predmet i na postdiplomskim studijama na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.



Muzej Macura otvoren je u maju 2008, a tokom prošlog leta i jeseni okupljao je brojne domaće umetnike, istoričare umetnosti i kritičare, koji su mogli da obiđu izuzetnu kolekciju radova zenitizma, jugo-dade, ruskog i poljskog konstruktivizma, srednjovekovne avangarde, beogradskog nadrealizma, visoke moderne, konceptualne umetnosti, bečkog akcionizma, vojvođanske neoavangarde.., ali i da uživaju u pitomom prirodnom okruženju i pogledu sa litice dunavske obale. Muzej je osnovao Vladimir Macura koji se od sredine 80-ih preselio u Beči tu počeo da formira prve zbirke svoje značajne kolekcije, pre svega usmerene ka avangardnim pokretima. Darom za otkrivanje značajnih radova i u nacionalnim i u međunarodnim okvirima, stekao je ugled među poznavaocima umetnosti i kolekcionarima, a produbljujući poznavanje umetnosti, proširio je interesovanje i na sakupljanje dokumentarne građe.



Na površini od 650 m2. pored izložbenog prostora na dva nivo, muzej ima depo, stambeno-radni prostor i kafe bar sa prodajnim pultom. Muzej je ograđen i ima sopstveni parking. Okružuje ga park sa voćnjakom, parkovskim skulpturama i rezidencijalnim objektom za goste. Park se jednim delom strmo spušta prema Dunavu. Pogled sa obale dopire do Avale i fruškogorskih brda. I voćnjak ima karakteristike posebne muzejske zbirke: retke sadnice jabuka koje se odavno više ne gaje.


Adresa Muzeja "Macura" je Zenit 1, Novi Banvci.

Radno vreme muzeja je petek, subota, nedelja: od 10 do 18 časova.

Posete se zakazuju putem telefona 064 472 96 29


 


Datum objavljivanja: 17.04.2009.