Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pomešani svetovi - moj istok

Razmena umetničkih iskustava skandinavskih i zemalja našeg regiona bila je posle 2000- tih prisutna kroz niz programa koje su organizovali preduzimljivi pojedinci ili institucije kulture. Značajne inicijative kreću od mladih umetnika koji stvaraju savremenu umetnost usavršavajući se kroz zajednički rad.


 


Učestvuju: Jenni Hiltunen, Jyri Kaasinen, Saara Kariranta, Katri Mononen, Johanna Nevalainen, Janne Nytorp, Paavo Lehtonen, Marja Patrikainen, Hanna Piipponen, Janne Rahkila, Tuomo Rosenlund i Jarno Vesala


"Razmena umetničkih iskustava skandinavskih i zemalja našeg regiona bila je posle 2000- tih prisutna kroz niz programa koje su organizovali preduzimljivi pojedinci ili institucije kulture. Značajne inicijative kreću od mladih umetnika koji stvaraju savremenu umetnost usavršavajući se kroz zajednički rad. Zahvaljujući susretu Katri Mononen iz Finske i mlade umetnice iz Srbije Jelene Zagorčić rodila se ideja o prezentaciji umetnosti mladih u njihovim državama. Umetnici iz Srbije i iz Crne Gore posetili su Finsku oktobra 2007., kada su izlagali u Emil-Hall, Tampere. Izuzetno nam je zadovoljstvo da predstavimo umetnost mladih umetnika i umetnica iz Finske u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba je deo ove kulturne razmene pod naslovom "Pomešani svetovi - Moj istok". Izložba "Pomešani svetovi – Moj istok" se bavi pozicijama istočno-evropskog identiteta.

Finska je geografski bliže istoku nego Srbija. Ipak, uobičajeno je mišljenje da je Finska zapadna zemlja, a da je Srbija deo istoka. Izložba preispituje poziciju Finske koja se predstavlja kao Zapad ali još uvek na neki način 'žudi za slovenskim svetom'. Umetnici u Galeriji Doma omladine predstavljaju niz slika, skulptura, fotografija i video radova, preispitujući aktuelna pitanja kroz sopstveni izraz i kreaciju."


 



Datum objavljivanja: 15.07.2008.