Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Politički ekstremizmi u muzejima Srbije

Seminar za svakoga - Politički ekstremizmi u muzejima Srbije, kulturni centar Rex, Jevrejska 16 Subota 28. januar, 12-17h.

 



 


Istraživanja koja su, sa ograničenim ciljevima i resursima obavljena u sedam muzeja u Srbiji u periodu novembar-decembar, bila su koncipirana da detektuju pretpostavljena delovanja ili uticaje TINA* teorija, kao i druge oblike političkih borbi za sećanje (a time i za budućnost) u državnom ideološkom aparatu. Posebno je obrađena pažnja na tumačenje istorije XX veka i pogotovu Drugog svetskog rata u novim muzejskim postavkama. Time je istraživano aktuelno stanje oficijelnog ideološkog narativa (ili bolje reći diktata), koje je zatim analizirano kriterijumima vezanim za istoriografsku faktografiju, interpretaciju i reprezentaciju. Dokumentacija, istraživanja i analize su u ovoj prilici i fokusirani na tretman "ekstremizama" (fašizma i komunizma) bilo da su kao takvi direktno obrađeni-adresirani u zbirkama kroz definicije, programske dokumente, ilustracije prakse i propagande, bilo da su predstavljeni indirektno, kroz generalnu selekciju i tretman (uključujući ignorisanje) neupitno relevantnog istoriografskog materijala.

 

Na seminaru će izlaganja o situaciji u muzejima u Beogradu, Šapcu, Užicu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu imati Bojana Tamindžija, Aleksandar Matković, Nenad Glišić, Marko Gavrilović, Jelena Đureinović, Bartul Čović i Igor Brajić. Priprema i moderacija seminara: Nebojša Milikić


*(TINA je skraćenica od „There is no alternative", poznate izjave tadašnje britanske premijerke Margaret Tačer)



Opširnija najava kao i asptrakti izlaganja dostupni su na

https://www.facebook.com/events/1834549570098266/ kao ina sajtu www.rex.b92.net

i http://www.rex.b92.net/sr/ovogmeseca/tribineDebate/story/6169/Seminar+za+svakoga%3A+%E2%80%9EPOLITI%C4%8CKI+EKSTREMIZMI%E2%80%9C+U+MUZEJIMA+SRBIJE.html


Seminar je deo Do(Govornih) programa Kulturnog centra Rex koji podržava Fondacija za otvoreno društvo kao i projekta „Razokviravanje istorije" koji uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF), Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Ministarstva kulture i informacija Republike Srbije realizuju partnerske organizacije ReEX (Beograd), AKTIV (Kosovska Mitrovica), Documenta (Zagreb) i KVART (Prijedor).


 



Datum objavljivanja: 27.01.2017.