Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poliperspektive Koste Bogdanovića

U petak, 5. juna u 20 časova u Blok Galeriji, Jurija Gagrina 221, Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autora, Koste Bogdanovića, pod nazivom, "Poliperspektive" - drvo. Izložba će trajati do 17. juna.





Kosta Bogdanović je rođen 1930.godine u selu Osijeku kod Sarajeva. Filozofski fakultet, grupa za istoriju umetnosti, završio 1962.godine. Od 1958. do 1961.godine učio vajarstvo u ateljeu Sretena Stojanovića.

Radio u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu kao kustos, muzejski savetnik i kao direktor (1985/87). U istom muzeju osnovao Centar za vizuelnu kulturu 1974.godine.

Na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, svoje višedecenijsko istraživanje, uobličeno u novu naučnu disciplinu pod nazivom Vizuelna kultura, postavio je kao jedinstven i nov predmet i predavao od 1982. do 1991.godine. Na Akademiji umetnosti u Banja Luci predavao isti predmet od 1999.godine. Na Akademiji u Novom Sadu predaje Teoriju vizuelne kulture od 1992.godine. Objavio je više knjiga koje se odnose na ovu problematiku.

Član je ULUS-a od 1961.godine.

Od 1964.godine samostalno izlagao u Beogradu, Gracu, Beču, Nišu, Ljubljani, Zenici, Sarajevu, Novom Sadu, Šapcu, Baru, Nikšiću, Apatinu, Pančevu, Kraljevu, Kruševcu, Olbaniju (SAD). Dobitnik je više značajnih nagrada.

Skulpture realizovane u slobodnom prostoru : Jalovik, Split, Zenica, Kikinda, Apatin, Pančevo, Beograd, ...

Dela u umetničkim zbirkama muzeja i galerija : Berlin, Grac, Olbani, Beograd, Ljubljana, Zenica, Niš, Apatin, Kikinda, Pančevo, Kragujevac i u mnogim privatnim zbirkama.


Portfolio Blok Galerija


 


Datum objavljivanja: 02.06.2009.