Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pokretni praznik

U galeriji Dar-Mar (Kralja Petra 44) 21. septembra u 19h otvara se deseta po redu izložba “Pokretni praznik” Ljubodraga Jankovića Jaleta, slikara koji u okvrima savremene srpske umetničke scene neguje decenijama unazad jedinstvenu i doslednu ikonografiju i čije se stvaralaštvo ne može zatvoriti u okvire jasno definisanih pravaca na domaćoj sceni.

 


Jale neguje figuralno slikarstvo metafizičkog usmerenja, koje nije ni nadrealizam niti Mediala. Centralna figura njegove umetnosti je čovek - ljudsko telo, mahom žensko, koje je uvek u saglasju sa prirodom iz koje potiče. U kontaktu sa ljudskom figurom, priroda koja je okružuje i koja joj je podređena zadobija antropomorfan oblik.


Na izložbi u galeriji Dar-Mar posetiocima će biti predstavljen onaj deo Jaletovog opusa koji predstavlja figuru žene – dominantne, preovlađujuće konstante u njegovom radu. To nisu opisne, individualizovane ženske figure, već arhetip žene koji u sebi sažima umetničku predstavu žene od Vilendorfske Venere i antičkih kora, preko renesansnih Madona, sve do Klimtove femme fatale. Jale retko slika obučene žene u enterijeru; njegove figure su najčešće nage, sa snažnim deformacijama koje ističu njihove ženske atribute, okružene prirodom. Postavka izložbe je osmišljena tako da na adekvatan način naglasi ovaj veoma važan deo Jaletovog opusa koji je posvećen njegovoj najvećoj inspiraciji i opsesiji – ženi.  


Ova izložba je inače deseta po redu izložba koja se organizuje u ovoj prodajnoj galeriji, u kojoj su prethodnih godina izlagali autori poput Dušana Otaševića, Vladimira Dunjića, Aleskandra Cvetkovića i drugih. Izložbu prati i katalog sa brojnim reprodukcijama. Autor teksta u katalogu je Dragan Jovanović Danilov.


Ljubodrag Janković Jale rođen je 1932. godine u Pirotu. Završio je slikarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu kod Vinka Grdana godine 1954, nakon čega je imao brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Njegova dela nalaze se u brojnim privatnim, ali i javnim zbirkama poput Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i brojnim gradskim i zavičajnim muzejima i galerijama širom zemlje.


Izložba Ljubodraga Jankovića Jaleta trajaće do 4. oktobra.


 


Datum objavljivanja: 18.09.2008.