Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pokretanje istrage II

Projekat " Pokretanje istrage II " kretao se doslovno po " interesnoj sferi " Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, otkrivajući i osvetljavajući mikro scene tri vojvođanska grada.


 


  "Kako Muzej predstavlja određeni sistem moći i autoriteta, a onda, samim tim, ima i veoma odgovornu ulogu u vršenju određenih uticaja, bilo je interesanto ispitati u kakvom je MSUV odnosu prema drugim punktovima (potencijalnih) moći i uticaja?! Da li takav odnos uopšte postoji? Na kraju, sasvim je posebno pitanje i da li je „prisustvo“ Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, kao centralne institucije za savremenu umetnost u pokrajini, nešto promenilo za umetnike, lokalne scene i institucije zastupljene u projektu?

 

  S druge strane, projekat koji je formulisan unutar muzejske institucije specijalističkog tipa, usmerene ka istraživanju, čuvanju i prikazivanju umetnosti od početka 20. veka do danas, govori o potrebi i odgovornosti jedne ustanove kulture da ukazuje na probleme koji su po svojoj suštini društveni i koji se (in)direktno odnose prema savremenoj umetnosti, a tiču se sistema njenog funkcionisanja, tj. mehanizama po kojima ona postaje vidljiva, dostupna i pristupačna; mehanizama po kojima ona postaje moguća!"


 



Datum objavljivanja: 13.03.2008.