Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pokretanje istrage II

Projekat Pokretanje istrage II kretao se doslovno po interesnoj sferi Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, 'otkrivajući' i osvetljavajući mikro scene tri vojvođanska grada, viđenih kao (sadašnjih/budućih) punktova prezentacije i interpretacije, intervencije i dijaloga unutar savremene umetnosti na području Vojvodine.


 


"Kako Muzej predstavlja određeni sistem moći i autoriteta, a onda, samim tim, ima i veoma odgovornu ulogu u vršenju određenih uticaja, bilo je interesanto ispitati u kakvom je MSUV odnosu prema drugim punktovima (potencijalnih) moći i uticaja?! Da li takav odnos uopšte postoji? Na kraju, sasvim je posebno pitanje i da li je „prisustvo“ Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, kao centralne institucije za savremenu umetnost u pokrajini, nešto promenilo za umetnike, lokalne scene i institucije zastupljene u projektu?



S druge strane, projekat koji je formulisan unutar muzejske institucije specijalističkog tipa, usmerene ka istraživanju, čuvanju i prikazivanju umetnosti od početka 20. veka do danas, govori o potrebi i odgovornosti jedne ustanove kulture da ukazuje na probleme koji su po svojoj suštini društveni i koji se (in)direktno odnose prema savremenoj umetnosti, a tiču se sistema njenog funkcionisanja, tj. mehanizama po kojima ona postaje vidljiva, dostupna i pristupačna; mehanizama po kojima ona postaje moguća!



U izvesnom smislu uloga Muzeja u ovom projektu može se shvatiti i kao patronska (pokroviteljska), zaštitnička, čak revizorska (Marina Gržinić bi rekla "očinska") dok se zapravo radi o uzajamnom odnosu "javnog prizna(va)nja" koji je baziran na susretu i saradnji, na subjektivnim doživljajima i objektivnim događajima. Važna činjenica je, međutim, da je ova uveličana/uvećana slika društvenih i kulturnih tačaka na karti Vojvodine bolje i jasnije pokazala i one "sitne" ali bitne pojave i prisustva tj. postojanje brojnih umetničkih i socijalno angažovanih projekata čija se produkcija odvija sasvim nezavisno od stepena organizovanosti (lokalne/šire) umetničke scene."


 



Datum objavljivanja: 08.03.2008.