Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pokret u skulpturi / Skulptura u pokretu

Svečano otvaranje izložbe održaće se na Trgu galerija, 12. septembra 2008. godine, u 19 časova. Izložbom Pokret u skulpturi / Skulptura u pokretu, novosadskoj publici biće prikazan deo projekta Muzej u pokretu, Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

 


Postavka izložbe Pokret u skulpturi / Skulptura u pokretu, bavi se načinima predstavljanja izraza pokreta u skulpturi, i to kroz dve mogućnosti čitanja skulptorske forme: kroz konvencionalno shvatanje i opisivanje pokreta i kroz recepciju skulpturalne forme uočavanjem nagoveštenog pokreta. U savremenoj orijentaciji prema skulpturi, važno mesto pripada registrovanju energizovanih stanja forme. Stoga je cilj izložbe da ukaže na taj novi aspekt sagledavanja pokreta u skulpturi kroz uočavanje potencije pokreta u stanju latentne, naslućene energizacije forme, čime se otvaraju i nove mogućnosti čitanja skulptorske forme. 

Na izložbi će biti prikazano 25 ostvarenja najznačajnijih vajara iz fundusa MSU kao što su Risto Stijović, Sreten Stojanović, Petar Palavičini, Sava Sandić, Olga Jančić, Vojin Bakić, Vladeta Petrić i drugi. Autorka izložbe je mr Rajka Bošković, viši kustos. Izložba će trajati do 5. oktobra 2008. godine.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd 


 


Datum objavljivanja: 08.09.2008.