Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poklon zbirka Marice Radojčić

U petak, 10. aprila u 19. časova u Galeriji Matice srpske održaće se otvaranje izložbe Poklon zbirka Marice Radojčić. Na otvaranju izložbe govoriće upravnica Galerije dr Branka Kulić a izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti dr Irina Subotić.

 


Marica Radojčić, matematičar i umetnik, poklonila je 2007. godine Galeriji Matice srpske 68 svojih radova (10 ulja na platnu, 22 crteža, 13 digitalnih grafika, 8 radova kombinovane tehnike, 1 instalacija-skulptura i 9 digitalnih animacija). Poklonjena dela nastala su od 1980. do 2005. godine i obuhvataju celokupan period njene umetničke aktivnosti. Ovim poklonom Marica Radojčić upisala se među darodavce i dobrotvore Galerije Matice srpske čime je značajno obogaćena zbirka umetnosti 20. veka. U duhu tradicije, Galerija Matice srpske i ovoga puta priređuje svome darodavcu izložbu i prateću publikaciju. 


Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz ciklusa Lepenski Vir, Grananje, Rupe na belom Rupe u biću, Reči..., Rastavljena knjiga i Povratak odlaska. Raznovrsni po idejama, disciplinama i materijalu, izloženi radovi celovito predstavljaju njeno kompleksno stvaralaštvo. Multidisciplinarnim pristupom Marica Radojčić sintetiše u svojim delima ideje iz matematike, filozofije, metafizike i eksperimentiše u različitim medijima. 


Marica Radojčić  učestvovala je na više samostalnih i grupnih izložbi. Izlagala je na značajnim međunarodnim izložbama u Evropi, SAD, Africi. Pored umetnosti i nauke bavi se organizacijom i produkcijom. Osnivač je Matematičke umetničke radionice,  i udruženja UMNA- Umetnost i nauka.  Jedan je od osnivača Grupe za digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Pokrenula  je više domaćih i međunarodnih projekata i  simpozijuma. 


"O njoj se piše sa strahopoštovanjem, tiho se pominju njeno ime i delo, jer nije jednostavno definisati njenu ozbiljnu ličnost niti njen enigmatični rad. Ona je za skoro sve – velika nepoznanica. Njen umetnički rad još više. U krugovima stručnjaka– ta enigma o(p)staje; i dalje je teško i odgovorno tumačiti njene projekte." 


dr Irina Subotić, autor teksta kataloga izložbe


 


Datum objavljivanja: 09.04.2009.