Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poklon muzeju

Veliku zahvalnost Gradski muzej Sombor duguje Svetislavu Komnenovu iz Sombora, koji je 2.septembra 2009.godine ponovo donirao vredne poklone za Istorijsko odeljenje, Etnografsku zbirku i numizmatičku zbirku.

 


Bogata istorijska i kuturna prošlost Zapadnobačkog okruga stavljaju zadatak Muzeju svestrano proučavanje, prikupljanje i objektivno prikazivanje prošlosti.


U poslednjoj deceniji Somborci i drugi prijatelji Muzeja su postali svesni čijenice da njihova porodična istorija predstavlja deliće istorije grada i da svaka porodična fotografija, važan dokument ili neki predmet koji više nije u upotrebi, osvetljava jedno doba i njegove ljude. Ovom prilikom veliku zahvalnost Gradski muzej Sombor duguje Svetislavu Komnenovu iz Sombora, koji je 2.septembra 2009.godine ponovo donirao vredne poklone za Istorijsko odeljenje, Etnografsku zbirku i numizmatičku zbirku.


Među poklonima se nalazi uramljena fotografija sa ordenom i poveljom albanske spomenice, potom venčana fotgrafija iz 1925.godine roditelja S.Komnenova, sa urenim dokumentima i izvodima iz knjige rođenih i umrlih, potom uramljena fotgrafija maturanata trgovačke akademije u Somboru iz 1939/40.godine i 4 novčića sa predstavama broda. Svetislav Komnenov je još 2007.godine Muzej darivao vrenim poklonom i to 2 nema filma koje projektovao Ernest Bošnjak u somborskom bioskopu Arena.



Poklonjeni predmeti prelaze u trajno vlasništvo Gradskog muzeja Sombor i biće čuvani u Odeljenjima po zbirkama, shodno važećim propisima o muzejima i zaštiti kulturnih dobara. Gradski muzej Sombor se i ovim putem zahvaljuje gospodinu Svetislavu Komnenovu iz Sombora i svim ostalim vernim poklonodavcima na nesebičnom zalaganju za očuvanje kulturne baštine kako Sombora tako i  čitavog Zapadnobačkog regiona.


Pozivamo prijatelje Muzeja da istraživanje kustosa na terenu i sakupljnje muzejske građe putem poklona i otkupa učine uspešnim i obogate zbirke Gradskog muzeja Sombor. Iz bogate istorije somborskog horskog pevanja druge polovine XIX i XX veka (fotogarfije, značke, medalje, notni zapisi, lični predmeti  i sl.) Gradski muzej Sombor ima nedovoljno materijala, pa stoga moli građane da nastave tradiciju poklanjanja i pomognu u sakupljanju muzejske građe potrebne za realizaciju izložbe istorijskog odeljenja planirane za 2010. godinu .


 


Datum objavljivanja: 07.09.2009.