Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Point Blank - Edit Kaldor

Performans u CKZD -u, Birčaninova 21, u okviru Festivala nove kulture Amsterdama u Beogradu. Na sceni: Nada Gambier and Edit Kaldor; Koncept i režija: Edit Kaldor Saradnici: Nada Gambier, Frank Theys, Nicola Unger, Io Tillett Wright, Monika Rinck i Ugo Dehaes

 


U performansu Point Blank Edit Kaldor poziva devetnaestogodišnju Nadu da predstavi svoju veliku kolekciju fotografija. Tokom četiri godine, ona je posmatrala ljude, "hvatala" kamerom njihove privatne trenutke, s namerom da uđe u trag različitim životnim strategijama koje ljudi slede. Ona želi da skicira opcije koje stoje i pred njom samom.


Ovaj performans je prilika za Nadu da strukturira i analizira arhiv svojih mogućnosti. Ona želi da, zajedno sa publikom, donese zaključak o tome za kojom vizijom života vredi tragati i istrajavati na tom putu.


Edit Kaldor je rođena u Budimpešti. Sa trinaest godina je emigrirala u Sjedinjene Drzave, gde je živela deset godina. Studirala je književnost i dramu na Kolumbija univerzitetu u Njujorku  i na Juniversiti koledžu u Londonu. U periodu između 1993. i 2000. radila je sa Peterom Halašom (Squat theater / Love theater, New York) kao dramaturg i video snimatelj brojnih pozorišnih predstava i performansa.


Nakon što se pridružila DasArts-u (postdiplomski centar scenskih umetnosti u Amsterdamu), počela je da stvara sopstvene pozorišne komade koji su od tada stekli međunarodno priznanje. Živi i radi u Amsterdamu i Briselu. Njeno najnovije delo Point Blank je imalo premijeru u maju 2007. na Kunsten Festivaldes Arts-u u Briselu i od tada se izvodi u mnogim pozoristima i na festivalima.


 


 


Datum objavljivanja: 28.11.2008.