Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pogledi

Grupna izložba Galerije ’73, drugi put pod nazivom Pogledi, ove godine okuplja devetnaest umetnika. Tradicionalno izlaganje autora mlađe generacije ima za cilj da publici predstavi i predloži tokove srpske savremene umetničke scene.


 


Gubljenje identiteta u savremenom društvu, kao jedan od elemenata koji prati radove mladih autora, podleže tipizaciji i globalnom osećanju otuđenosti u svetu komunikacije, jednoj od iskonskih potreba čoveka. Na izložbi se mogu videti i radovi umetnika koji se bave detaljima iz svakodnevnog života, realnošću, pukom egzistencijom, ali i društvenim, socijalnim okolnostima u kojima se čovek nalazi i koje ga menjaju. Metafizički odnos umetnika prema čoveku, impulsivno slikanje, izražajni kolorit apstraktnog ekpresionizma i pažljivo građena kompozicija po modelu suprematizma neke su od nasleđa koje neguju izlagači. Takođe, kao jedan od motiva javlja se i pop kultura bilo da se umetnici izražavaju u crtežu, slici ili skulpturi. Ono što je neizbežno je i istorijski kontekst u kome živimo, čija težina nas pritiska i prisiljava da ga posmatramo kroz fantastične prikaze. Možemo reći da izložbu karakteriše jedan krajnje ličan odnos prema stvarnosti protkan intimnim osećanjima.Autori se izražavaju u tehnikama ulja, crteža ili kolaža i asamblaža, fotografijom, video-radom, instalacijom, skulpturom.




Radove na izložbi Pogledi predstavljaju: Jelena Marjanović, Bojana Stamenković, Jelena Fužinato, Brankica Končarević, Milica Mima Trninić, Marija Skoko, Ivan Arsenijević, Ivan Jovanović, Katarina Bunuševac, Ljiljana Zlatković Stokić, Maja Erdeljanin, Marta Đekić, Milan Nešić, Milica Rakić, Slavica Lazić Dundas, Stanko Maletić, Ana Ivić, Nebojša Rakonjac, Zoran Bulatović i Dejan Ivković.




Ovogodišnja izložba govori o visokom stanju svesti današnjeg umetnika, o načinu na koji ga savremeno društvo menja i na njega neposredno utiče. Rekordan odziv izlagača govori o potrebi da se umetnici izraze i u duhu vremena globalizacije predstave široj publici. Zato je tradicija održavanja grupne izložbe Pogledi na godišnjem nivou veoma važna jer je jedna od prilika da se u vremenu konstantne promene prikažu tokovi savremene umetnosti. 


(Marija Drljević, iz teksta za katalog)


 


 



 


 


Datum objavljivanja: 10.05.2011.