Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Poetika vizibilnog

U galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u četvrtak, 24. januara u 19 sati
održaće se promocija knjige Koste Bogdanovića - Poetika vizibilnog.

 


Najnovija knjiga Koste Bogdanovića Poetika vizibilinog bavi se iskustvom vizibilnog kao spoznajom i kulturom. U razgovoru učestvuju: dr Radoslav Lazić, profesor dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dr Snežana Milenković, profesor psihologije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, mr Dragan Ćalović, arabista i filolog, i autor. Uz video projekciju, razgovor vodi Gordana Dobrić, istoričar umetnosti.


Na 232 strane i uz obilje ilustracija knjiga Poetika vizibilnog u 14 tematskih studija se bavi tumačenjima različitih istorijskih, prirodnih i umetničkih oblika vizibilnog. Neke od obrađenih oblasti su: Animalna svojstva forme u vizuelnoj uobrazilji, Vizibilnost u kosmogenijskim sistemima, Vizibilno u mitskom i religijskom viđenju, Poezijsko viđenje, Vizibilnost uobrazilje bajkovitog, Vizibilno u muzici, Radiofonsko viđenje (vizibilitet radio drame), Slike virtuelne realnosti, itd.


Kosta Bogdanović (1930), istoričar umetnosti, vajar, dugogodišnji kustos i direktor MSU u Beogradu i teoretičar umetnosti, multimedijalni predmet Vizuelna kultura je posle Sarajeva, predavao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Arhitektonskom fakultetu, Univerzitetu umetnosti i Informatičkom fakultetu u Beogradu. Iz predmeta Vizuelna kultura, kod različitih izdavača od 1981. do danas, objavio je deset knjiga, a najvažnije su: Uvod u vizuelnu kulturu, Svest o obliku I i II, Teorija forme, Deset osnovnih paleotehničkih principa u oblikovanju i građenju, Svet skulpture, Poetika vizuelnog .. Od kapitalnog značaja je autorstvo Koste Bogdanovića u pisanju i oblikovanju udžbenika iz likovne kulture za osnovnu školu, napisanih sa stanovišta metodologije vizuelne kulture.


 


Datum objavljivanja: 22.01.2008.