Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pod embargom

U okviru pratećeg programa izložbe "Efekat Tito", u Muzeju 25. maj, Botićeva 6, 11. aprila u 12 sati biće održan filmski program "Pod embargom".

 


20 godina - parada Dejana Đurkovića (1944.) i Ratniče, voljno! Krsta Škanate (1964.). Ovi filmovi su devedesetih godina otkriveni u arhivi RTS-a sa oznakom embargo.


20 godina - parada, film koji autor smatra važnim kako bi se novim generacijama skrenula pažnja na strukturu i mehanizme stvaranja tabua u društvu, a koji, kolažom dokumentarnih snimaka sa parada pokazuje protok vremena jednog totalitarnog režima.




Ratniče, voljno! − film o Dušanu Mandiću, bivšem ratniku iz Bosanskog Grahova kome je 1942. sve spaljeno i svi pobijeni. Film je dobio je 1. nagradu na festivalu u Oberhauzenu i ušao u sve svetske antologije dokumentarnih filmova.


 

Posle projekcije ćete imati priliku da razgovarate sa gospođom Ružicom Vardom, urednicom serijala „Pod embargom“ koji je devedesetih godina prikazan na RTS-u pošto su filmovi otkriveni. 


Razgovor će voditi Momo Cvijović, načelnik i kustos Muzeja istorije Jugoslavije

 

O IZLOŽBI EFEKAT TITO:


Da li je u društvu kakvo je bilo jugoslovensko posle II svetskog rata bilo moguće sprovoditi bilo koji emancipatorski projekat vlašću koja ne bi bila zasnovana na harizmatskom karakteru? To je teško pitanje i mišljenja su podeljena.


Reč harizma je grčkog porekla (χάρισμα) i označava dar – božansku milost. U jednom dosad neobjavljenom intervjuu o Titu, iz 2007, Nebojša Popov kaže: Harizmatska ličnost se obično pojavljuje u vreme neke duboke krize, čak katastrofe. Tada se, u takvim okolnostima, ta osoba pojavljuje kao spasilac, jer poseduje izuzetne darove – posebne sposobnosti. Tako se i ovde, u situaciji kakva je bila – u nedvosmisleno dramatičnim istorijskim okolnostima, tragičnim, u uslovima ne samo duboke krize već i stravičnog svetskog i građanskog rata – pojavila ličnost koja je dobila ulogu spasioca. I, kako je vreme odmicalo, ta uloga se sve više učvršćivala.


Svetozar Stojanović je 1971. ukazao i na jednu do tada zanemarenu relaciju: da harizmatska ličnost, koja legitimiše određeni poredak, istovremeno može biti i jedan od činilaca stvaranja nove krizne situacije, čak katastrofe...


Ne treba dalje da obrazlažem, mi smo to upravo doživeli.


Želja nam je da ovom izložbom probudimo interesovanje za kompleksnije bavljenje marginalizovanim pitanjima naše prošlosti. Bogate zbirke Muzeja istorije Jugoslavije upravo predstavljaju nezamenjivu građu za sociološku i kulturološku analizu socijalističkog perioda na prostorima nekadašnje SFRJ.


Portfolio Muzej Istorije Jugoslavije


Datum objavljivanja: 09.04.2009.