Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Početnica za nepismene, Dubravke Ugrešić

U ponedeljak, 6. septembra u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba radova na papiru autorke Dubravke Ugrešić, pod nazivom, "Početnica za nepismene". Izložba će trajati do 18. septembra.

 


Dubravka Ugrešić, poznata književnica, esejista i prevodilac, nastanjena u Amsterdamu, prvi put izlaže svoje likovne radove.




Radovi na papiru/kolaži predstavljaju stvaralačku fazu u kojoj se određeni fenomen, prvo izražen rečima, transformisao u vizuelnu predstavu. Fokusirajući značajnu kulturnu matricu kao što je bukvar, ona probelamtizuje stvaranje analogije reč-slika (kod dece) jer se slika-vizuelni znak prepoznaje kao "prirodni znak" koji prethodi reči. U isticanju ovih "znakova" autorica i sama razvija laganu kreativnu igru vizuelnih elemenata. Pri tom je Početnica za nepismene, štampana 1946. u Zagrebu, poslužila kao tematski okvir, a ovim kolažima prethodio je esej Početnica u kome umetnica poredi bukvare s kraja 19.veka i iz sredine i s kraja 20.veka. Bukvar, ne samo kao temelj pismenosti i osnovni pedagoški model već i kao sredstvo integrisanja u vladajući ideološki sistem i kulturni milje, jedna je od autorkinih preokupacija. Baveći se posebno ruskom književnošću i estetikom, Ugrešićeva u svojim kolažima naglašava sovjetski pedagoški model koristeći njihove bukvari iz šezdesetih godina 20.veka kao primarni materijal u koncipiranju sopstvenih likovnih jedinica. Ilustracije/kolaži u početnicama (bukvarima) mogu se čitati i kao autorkine reminiscencije na vlastito detinjstvo. Ove tri grupe kolaža sa isečcima iz pomenutih bukvara i dodatim aplikacijama i paus-papirom, kao igra ponavljanja i/ili preklapanja nekoliko nivoa, predstavljaju i svojevrsnu asocijaciju o utopijama socijalizma.


Izložbu Dubravke Ugrešić prati knjiga sa njenim esejima, reprodukcijama i tekstom Branka Dimitrijevića, a realizovana je u saradnji sa Fabrikom knjiga, autorkinim beogradskim izdavačem.


 


Datum objavljivanja: 02.09.2010.