Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Po lokalnom vremenu

U sredu, 11. marta u 19 časova u KC REX, Jevrejska 16, otvara se izložba fotografija nemačkog autora Stefana Kopelkama, pod nazivom "Po lokalnom vremenu". Izložba traje do 20. marta.

 


1990. godine, nakon pada Berlinskog zida, ali pre zvaničnog ujedinjenja Nemačke, Stefan Kopelkam proputovao je Istočnu Nemačku u želji da fotografiše prizore za koje je verovao da će uskoro nestati i da ih tako sačuva od zaborava. Kuće, ulice i trgovi koje je tada fotografisao često su delovali kao da je na njima vreme stalo. Gledajući ih, posmatrač je mogao da nasluti kako je Nemačka verovatno izgledala pre Drugog svetskog rata. Desetak godina kasnije umetnik je ponovo posetio sva ta mesta da bi ih po drugi put fotografisao sa iste tačke. Parovi fotografija nastali na taj nacin dokumentuju dalekosežne promene koje su se u mnogim slučajevima u međuvremenu zbile.


Izlozba Goethe Instituta obuhvata reprezentativni izbor fotografija iz projekta Ortszeit - Local Time (Po lokalnom vremenu). Stefan Kopelkam je svoje slike propratio kratkim komentarima sa dodatnim informacijama o snimljenim građevinama. Ove primedbe posmatraču skreću pažnju na osobito markantne detalje. Izložba je otvorena do 20. marta, svakog dana od 16:00 do 20:00, u saradnji saGoethe Institutom Beograd.


 


Datum objavljivanja: 09.03.2009.