Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pločice - Grupe IPO

Otvaranje izložbe - multimedijalnog projekta Grupe IPO, pod nazivom "Pločice" održaće se 16. septembra u 19h, u galeriji Doma omladine Beograd, Makedonska 22. Grupu IPO čine Vukašin Nedeljković, Nenad Jeremić i Srđan Đukić.

 


Šetajući se beogradskim naseljima primećuje se da su fasade stambenih zgrada sagrađene 60-tih i 70-tih godina sačinjene iz mnoštva sitnih pločica. Takođe, primetilo bi se da su pločice otpadanjem formirale raznovrsne oblike, asocirajući na različite prizore. Interdisciplinarna grupa IPO sastavljena od fotografa, astrofizičara i matematičara postavila je sebi za cilj da pločicama priđe iz različitih uglova, korišćenjem metodologije sa matematičkom i naučnom inspiracijom, kako bi se fenomen što potpunije sagledao. Proistekle su fotografije, računarski program za prebrojavanje pločica, video radovi, kao i umetnička knjiga u kojoj se čitav rad sumira.


Sam naziv grupe je skraćenica od "Inverzni Prostor Ostrva", što predstavlja jednu od formi koja je identifikovana na ovim digitalnim mozaicima. Ovo je istovremeno i naslov video rada nastalog u šetnji članova grupe sa komentarima o procesu otpadanja pločica. U sledećem video radu, stanari zgrada su intervjuisani i pridodali su svoj način viđenja ove pojave. Sama činjenica da na pojedinim segmentima ima i više od 15000 pozicija, usmerila je autore automatskom načinu prebrojavanja. IPO je razvio specijalan softver koji sa određenom tačnošću locira gde se nalaze pločice, a gde šupljine i mapira ih.


U tekućoj fazi pitanje autora ovih slika (namera arhitekte ili potpis vremena) i dalje ostaje nerešeno, ali izvesno je da će celokupno istraživanje IPO grupe posle njegovog uspešnog predstavljanja u Beču u MuseumsQuartier21, biti prvi put izloženo i u Beogradu u Galeriji Doma omladine.


Interdisciplinarni tim IPO čine:




Vukašin Nedeljković je savremeni umetnik - fotograf, rođen 1975. godine u Beogradu, živi i radi u Vestportu, Republika Irska. Izlagao je samostalno u Beču i Londonu, u Parizu je nastupao grupno u Georgeos Pompidou Centre. Beogradska publika je imala prilike da vidi Nedeljkovićeve radove na 44. Oktobarskom salonu, u Galeriji Doma omladine 2002. i u Galeriji SKC-a tokom "work in progress"  projekta "Čajdžinica" 2001/2002. godine.




Nenad Jeremić je rođen u Beogradu 1977. Diplomirao je na matematičkom fakultetu u Beogradu 2003., a magistrirao na postdiplomskim studijama na grupi za Višemedijsku umetnost Univerziteta umetnosti u Beogradu, 2006. sa magistarskom izložbom "Crtice", procesualnog karaktera sa videom i pričama kao glavnim komponentama. Interdisiplinarni projekat Pločice, sa osloncem u fotografiji, matematičkoj terminologiji, teoriji fraktala i videu realizuje sa grupom I.P.O., predstavljen je u Beču, MuseumsQuartier21 (2004.). Bavi se i organizovanjem akcija, u koje su uglavnom uključeni ljudi iz neposrednog okruženja. Izlagao samostalno i grupno, imao predavanja, video projekcije i umetničke akcije.




Srđan Đukić je apsolvent na matematičkom fakultetu u Beogradu, odsek astrofizika. Učestvovao u nekoliko umetničkih projekta kao što su "Erasing", 2003-04, koji je vodila dr Marica Radojčić. Kao deo grupe IPO, radi na projektu "Pločice". 2006. godine u okviru INSAP konferencije u Čikagu prezentovan mu je rad "Istorijat naučne fantastike u Srbiji". Na Beogradskoj Opservatoriji na Kalemegadanu je 2007 i 2008. držao ciklus predavanja o podžanrovima naučne fantastike.


 


Datum objavljivanja: 15.09.2008.