Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Plavi put beskraja, Dejana Blagojevića

U utorak, 20. septembra u Galeriji Feniks, otvorena je samostalna izložba autora Dejana Blagojevića, pod nazivom, "Plavi put beskraja". Radovi sa izložbe mogu se pogledati do 1. oktobra, 2011. godine.

 


Dejan Bogojević je rođen 1964. godine u Beogradu. Izlaže samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu od 1995. godine, dobitnik je više nagrada.


Samostalne izložbe:



- 1998, New York, USA, The Hudson - Neva Exchange Gallery

- 2000, Niš, galerija Sala simfonijskog orkestra

- 2009, Ruma, Kulturni Centar Ruma



Nagrade:



- 1987, Toronto, Canada, nagrada ` The Best in Category Traditional `, na izložbi `Tvelft Annual International Exhibitio of Miniature Art`

- 1988, New York, USA, Otkupna nagrada ` The Hudson - Neva Exchange Gallery`


"Stvoreni smo da tražimo i putujemo kroz vreme, prostore naših srca, misli i veze sa drugim ljudima do susreta licem u lice. Na tom našem dugom putovanju umetnost je svakako jedan od najkreativnijih načina traganja za suštinom izgubljenom celinom. Dejan Bogojević je u tim bezbrojnim varijantama izabrao dva pravca istog početka i smisla. Prvo su to bile ikone i minijature na porcelanu, gde je uspeo da velike teme prikaže u malom. Poštujući pravoslavne kanone, uz veliko zanatsko umeće, uspeo je da na jedan nov način iščitava i saobrazi preobraženi svet o čemu najbolje svedoči ikona sv. Petke koja svojim mirom i tajanstvenošću nagoveštava buduću stvarnost. U daljoj fazi rada autor se vraća na početak, na izvor kome svi težimo da ga pronađemo i da se u njega zauvek ulijemo. Tako je inspiraciju tražio u koptskoj umetnosti, među hrišćanima Egipta. Kamena ploča iz IV veka pronađena u Ermentu (Egipat) na kojoj je prikazana riba koja pliva ispred krsta, bila je predložak autorovih traganja za suštinom našeg bića, lepotom i istinom. Tajni govor simbola ribe (Ichthys) kao predstave Hrista i krsta kao svedočanstva njegovog stradanja, tipična koptska umetnost koja nadmašuje prolazno da bi prikazala nevidljivo i naglašena stilizacija su logično polazište u nastanku serije radova koji su postali organski deo prve faze autorovog puta. Beskrajnost i dubina plave boje, pročišćena kompozicija, jednostavni crtež, govor tišine i simbola vode nas sigurnim korakom ka istini i lepoti. Na slikama D. Bogojevića povezano je individualno i univerzalno, one direktno komuniciraju sa posmatračem koji u njima prepoznaje kretanje ka izvoru i svu čistotu i iskrenost prilikom njihovog nastanka. Autor kao da nas, snažno dodirujući svojim delima, poziva da ne zaboravimo na stalno putovanje i traganje za izgubljenim Carstvom koje je u nama."



mr Snežana Toševa


Portfolio Galerija Feniks


 


 


Datum objavljivanja: 20.09.2011.