Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pisma kneginje Ljubice

Krajem oktobra zbirka Muzeja Vuka i Dositeja obogaćena je dragocenim, do sada istorijskoj nauci nepoznatim dokumentima, nastalim u vreme vladavine dinastije Obrenović. Na konferenciji govore: Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja u Beogradu i Ljiljana Čubrić, upravnik muzeja Vuka i Dositeja.

 


Da smo svakoga dana u prilici i mogućnosti da otkrijemo i saznamamo nešto novo svedoči činjenica da se vedna istorijska građa još uvek može pronaći na nekim skrovitim ili zaboravljenim mestima.

Krajem oktobra meseca zbirka Muzeja Vuka i Dositeja je obogaćena sa pet dragocenh, do sada neobjavljenih i istorijskoj nauci nepoznatih, dokumenata  koja se odnose na period vladavine dinastije Obrenović. Zahvaljujući širokogrudosti i dobročinstvu gospođe Vesne Fogt iz Beča, koja je pisma koja su decenijama čuvana u njenoj porodici poklonila Muzeju Vuka i Dosaiteja, biće nam omogućeno da sa još jednog aspekta sagledamo privatni život dinastije Obrenović.

Kako se ove godine navršilo 220 godina od rođenja kneginje Ljubice,  prve vladarke obnovljene Srbije, od posebnog su značaja dva pisma, privatne prirode, koja je kneginja Ljubica pisala svojoj braći Gavrilu i Gaji Vukomanoviću.

Proučavajući ove vredna svedočanstva prošlosti i osvetljavajući živote značajnih pojedinaca, ogledala vremena u kome su živeli, omogućićemo današnjim i budućim generacijama još bolje razumevanje naše prošlih vremena i tradicije koju baštinimo.   

Važno je napomenuti da je ovo samo jedan od mnogih primera koji svedoči o tome da  još uvek ima dobrotvora i mecena koji su u stanju da prepoznaju značaj truda koji zaposleni u institucijama kulture i zaštite ulažu u očuvalje našeg identiteta, nasleđa, naše kulture i istorije.

Darodavci i darovi oduvek su obogaćivali muzejske kolekcije i zavređuju posebnu zahvalnost. Nastavljajući ovu plemenitu tradiciju, darivanjem su samo u toku 2008. godine, zbirke Narodnog muzeja u Beogradu obogaćene sa još 81 vrednim kulturno-istorijskim svedočanstvom. Ovu priliku iskoristićemo da se javno zahvalimo onima koji su darovaljem omogućili da se vredno i neprocenjivo nasleđe sačuva za buduće generacije.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 12.11.2008.