Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petre Nikoloski: Retrospektivni pogled na 1989–2003

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Izložba instalacija i objekata Retrospektivni pogled na 1989–2003. Petre Nikoloski 4 – 22. septembra 2023. Otvaranje: 4. septembar, u 19h.

 



Petre Nikoloski je makedonsko-srpsko-engleski umetnik (rodio se u Prilepu, školovao u Beogradu, živi u Londonu). Deo njegovih umetničkih istraživanja odvijao se u Pančevu, a započeo je nastupom na Jugoslovenskom bijenalu skulpture (PIJS) 1989. i nastavio se preko niza drugih projekata (In situ, Bijenala vizuelnih umetnosti, Internacionalne umetničke radionice Staklo, samostalne izložbe posvećene projektu Drvo). To je vreme kada pančevačka galerija sve ubrzanije osvaja internacionalni prostor, da bi u drugoj polovini poslednje decenije prošlog veka i na prelazu vekova postala njegov ravnopravni deo. Ovaj period za umetnika je označio njegovo usvajanje nomadske egzistencije i afiniteta ka radu na licu mesta, u slobodnim javnim i alternativnim prostorima.

NJegov diskurs je vrlo rano postao prepoznatljiv u jednostavnosti forme, njenoj prozirnosti i isprepletanosti, uz korišćenje obilja prirodnih materijala: drveta, pruća, lišća, vune, začina, ljudske kose… NJima često suprotstavlja drugačije materijale kao što su metal, staklo, ekseri, kamen, te u tom ukrštanju postiže potrebnu dinamiku. U svojim instalacijama, objektima, ambijentima i postmedijskim projektima umetnik se bavi graničnim područjima emotivnosti, čulnosti, egzistencijalnosti i etičnosti u kojima se dotiču prošlost i budućnost, iskonsko sa savremenim, prirodno s veštačkim.

Kroz svoje plastičke koncepte umetnik ukazuje na različite društvene fenomene koji imaju uticaj na ljudski život i njegov opstanak. Poštovanje prirode i njenih zakonitosti stavlja u prvi plan, te ekološki osvešćeno otvara mnoga pitanja u vezi s očuvanjem/uništavanjem prirodnog pejzaža i svih njegovih sadržajnih elemenata.

U odricanju i asketskom životu, Petre Nikoloski nalazi najbliskiju vezu s umetnošću, u kojoj sopstveni život poistovećuje s njom, te u toj simbiozi nalazi izvornu energiju za buduća kretanja.



Svetlana Mladenov













Retrospektiva je vrsta izložbe kakvom se tradicionalno predstavljaju umetnici koji stvaraju već 20-30 i više godina. Autor je upriličio izložbu 2002. godine, u prostoru bivše Galerije savremene umetnosti Pančeva, posvećenu ekološkom konceptu u kojem je dugo radio – drvo – prostori – transformacija 1989–1999, a bio je i učesnik naše najstarije manifestacije bijenala – tadašnji 5. PIJS. Paralelno s Muzejem savremene umetnosti u Skoplju, ova saradnja sa Galerijom savremene umetnosti u Pančevu značajno je uticala na rad umetnika. Ovom prilikom biće predstavljeni objekti koji su nastali u tom periodu a nalazili su se u kolekciji galerije. Publika će imati prilike i da vidi dva značajna video-rada koji će omogućiti lakše sagledavanje umetničkog opusa:



    Drvo, 2003, video-rad, režija Aleksandar Tokin i Sanja Milić, montaža Dejan Masl, produkcija Galerija savremene umetnosti Pančeva, ustupljena muzika – bend Ortoks Kelts. Film je nagrađen Poveljom Grada Niša 2003. za eksperimentalni film.



    Kroz prostor i vreme, 1984, multimedijalna instalacija i kao rezultat video, prvi javni nastup – diplomski rad na FPU, Galerija Studentskog grada, Beograd, performans Katalin Ladik.



Ivana Markez Filipović,

urednica programa vizuelnih umetnosti,

kustos Galerije savremene umetnosti Pančeva









Petre Nikoloski rođen je 1959, u Prilepu, Republika S. Makedonija. Završio je vajarstvo na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu, 1984. Magistrirao je na vajarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1987. Od 1990. živi u Velikoj Britaniji.

Samostalne izložbe (selekcija):

Nacionalna galerija (Čifte hamam), Skoplje, Republika S. Makedonija, 2018.

Muzej savremene umetnosti, Skoplje, Republika S. Makedonija, 1989, 2004, 2011.

Collegium Artistikum, Sarajevo, BiH, 2010.

Norden Farm, Majdenhed, Engleska, 2003.

Monsaraz, Portugal, 2003.

Galerija savremene umetnosti Pančevo, 1989, 2002.

Open Hand Open Space, Reding, Engleska, 1998.

Tasmanijska škola umetnosti, Lonseston, Tasmanija, Australija, 1997.

Irwell Way (Put skulpture), Rosendejl, Lankašir, Engleska, 1994.

XLV Venecijansko bijenale (predstavnik Makedonije), Italija, 1993.

Galerija grada Lidsa, Engleska, 1993.

Zadnja kripta, Crkva Sv. Đorđa, Blomsburi, London, Engleska, 1992.

Ekološki centar, London, Engleska, 1992.

Udruženje umetnika grada Lidsa, Engleska, 1991.

Harlow Carr (botanička bašta), Harogejt, Engleska, 1991.

Put skulptura, Grajzdelova šuma, Kambria, Engleska, 1990.



Grupne izložbe (selekcija):

Collegium Artistikum, Sarajevo, BiH, 2009.

MKC Skoplje, Makedonija, 2008.

Galerija Kolins, Glazgov, Škotska, 2007.

Galerija grada Edinburga, Škotska, 2000.

Stenli Piker galerija, Kingston na Temzi, Engleska, 2000.

Nagoja, Sacujazawa Village, Jamagata Prefecture, Japan, 1997.

Sabanci centar umetnosti, Yildiz Tehnički univerzitet, Istanbul, Turska, 1997.

Ernst muzej, Budimpešta, Mađarska, 1994.

Bunker umetnosti, Ninberg, Nemačka, 1994.

BANFF centar umetnosti, Banf, Alberta, Kanada, 1994.

Hatfild univerzitet, Hatfild, Engleska, 1992.

Cherry Hinton Hall Park, Kembridž, Engleska, 1991.

Jugoslovenska dokumenta, Skenderija, Sarajevo, BiH, 1989.

5. Izložba jugoslovenske skulpture, PIJS, Galerija Olga Petrov, Pančevo, Srbija, 1989.



Nagrade (selekcija):

Polok – Kresner fondacija, NJujork, SAD, 1993.

Dubravko Đivan nagrada, XX Salon mladih, Zagreb, Hrvatska, 1988.

Bijenale mladih, Specijalna nagrada Muzeja savremene umetnosti, Skoplje, Republika S. Makedonija, 1987.



www.diary.petrenikoloski.com


 



 


Datum objavljivanja: 29.08.2023.